Tidak dinafikan ada sahaja antara kita yang masih mengambil mudah persoalan pengurusan harta  dan sekali gus hingga tidak melakukan persiapan yang sepatutnya.

Contoh paling mudah adalah dalam meletakkan penama untuk akaun yang melibatkan duit seperti di  KWSP, Tabung Haji dan ASB.

Apa pentingnya penama ini?

Bahkan ada juga yang tidak mahu meletakkan penama disebabkan ada rasa kebimbangan wang yang terkumpul akan dibolot semua olehnya.

Benarkah begitu?

Menjawab kekeliruan ini, apa kata anda baca perkongsian yang ditulis oleh  Jauhariatul Amira ini.

Husband tanya tadi pergi Pejabat Pusaka buat apa. Apa kes?? hahaha mesti la kes memeningkan kepala kalau tahap upah lawyer ni. Kalau kes pusaka biasa-biasa, orang buat sendiri je

Then balik dari Pejabat Pusaka ada orang tanya pasal penama KWSP, Tabung Haji & ASB.

PERLU KE LETAK PENAMA KWSP, TABUNG HAJI & ASB?

Baik, meh sis share la serba sikit. Sementara korang hidup ni, sila la pergi letak penama utk akaun-akaun melibatkan duit korang

Ada orang takut nak letak penama sebab takut penama tu bolot sorang harta tu. Ada orang taknak letak penama sebab bagi dia lepas dia mati pandai-pandai la waris uruskan.

Baiklah tuan puan, letak penama akan memudahkan waris anda. Kalau tak letak penama kang pergi 3 4 kali pun takleh pape waima penyata je pun, apatah lagi duit. Kalau letak penama, penama hanya perlu tunjuk ic & sijil mati je terus boleh buat keluar duitnya. Kan mudah tu? Hangpa nak pilih yang mudah ke yang susah?

Tak tahu la nak letak siapa sebagai penama. Meh saya list kan serba sedikit ciri-ciri seorang penama untuk memudahkan anda tapis siapakah yang wajar jadi penama :-

1) Waris. Boleh google kalkulator faraid kalau konfius siapa yang dikategorikan sebagai waris. Kalau saya mati, waris saya adalah suami, Falah (my son) and my parents

-kenapa kita letak waris sebagai penama? Sebab waris tu ada kepentingan terhadap harta yang simati tinggalkan, so dia akan cepat-cepat la cuba setelkan. Kalau letak bukan waris, dia takde rasa urgency pun untuk setelkan nanti dah bertahun-tahun pun masih belum mohon pembahagian pusaka. Kalau lewat-lewatkan pembahagian pusaka ni macam-macam masalah yang akan timbul. Dengar la cakap sis ni haha

2) seseorang yang senang bergerak untuk uruskan hal ini.

– kalau boleh lantik penama yang pandai bawak kereta, yang mudah ambil cuti. Sebab nanti penama ni yang perlu pergi kwsp atau bank terlibat untuk uruskan nak ambil duit dalam akaun tu. Proses ni memerlukan pengorbanan masa ye. Kalau jenis nak cuti je kena maki dengan bos, jangan la lantik dia, kesian dia nanti sebab harta pusaka awak, dia yang stress atau dibuang kerja

3) yang ada kesedaran bahawasanya penama ni hanyalah pentadbir dan bertanggungjawab untuk agihkan wang simpanan si mati kepada semua waris. Penama tak bererti boleh bolot harta tu masuk tembolok dia sorang ye. Mentang-mentang letak nama dia, dia kata dia punya pulak amboi amboi. Part ni kena kasi clear ye. Kita sendiri lepas letak nama waris tu sebagai penama, kena la educate dia ataupun pesan kat dia, aku letak nama hang sebagai penama ni nak mudahkan urusan lepas aku mati nanti. Lepas aku mati nanti, hang p kwsp, kalau dapat duit kwsp aku tu, nanti bahagi-bahagi la dengan semua waris lain na, bukan untuk hang sorang ja tau. Btw, boleh je letak penama kwsp orang lain, penama untuk akaun bank orang lain. Ikut suka hangpa la

Kalau boleh kita ni mudahkanlah urusan waris selepas kematian kita. Letak semua dokumen elok-elok, letak penama. Janganlah disusahkan waris tu, dibiarkan terkapai-kapai dalam kegelapan. Kalau boleh letak dalam satu fail benda-benda yang disenaraikan di bawah untuk memudahkan waris :-

1) salinan ic dan surat beranak waris

2) geran tanah, geran rumah, cukai pintu dan cukai tanah

3) geran kereta, geran motor

4) salinan buku bank atau penyata bank ( details yang waris perlu tahu adalah nama bank, no akaun bank) – senaraikan semua akaun yang ada termasuk kwsp, TH, ASB, public mutual etc

  1. Senarai barang kemas yang ada
  2. Senarai hutang yang ada

Benda boleh senang, buat apa nak susahkan ye dak. Ini cuma serba sedikit yang aku tau la. Kalau ada salah silap tang mana-mana tu feel free utk betulkan. Sama-sama kita belajar na

IKLAN

Sumber : Jauhariatul Amira

Jom saksikan video ni tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

IKLAN

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club