Bila nak travel jauh, mak-mak lah insan paling sibuk. Mana taknya nak siapkan pakaian sendiri, suami dan anak-anak untuk seminggu.

Itu kalau balik kampung, belum lagi nak bercuti ke luar negara. Makin bertambahlah kerja mak-mak mempersiapkan segala hal berkaitan.

Selain pakaian yang sesuai, satu benda yang mak-mak jangan sesekali lupa adalah mempersiapkan segala kelengkapan ubat-ubatan. Bukan hanya untuk anak kecil kita tapi ubat-ubatan khusus untuk seisi keluarga.

Tak tahu macam mana nak sediakan medical kid terbaik untuk anak dan kita sekeluarga, boleh ikuti panduan yang disedikan oleh Hani Mynis ini. Memang suberb!

Tak perlu tunggu hendak travel atau bercuti panjang, siap-siap ubat-ubatan ini dalam bekas khas lebih awal. Bila masanya hendak travel, boleh angkat sahaja. Kan senang.

Jom ikut tipnya.


Bagi Hani, kalau ada anak kecil, medical kit memang wajib ada, lagi-lagi kalau nak pergi berjalan, melancong atau balik kampung.

Pendek cerita memang kena usung bawa pergi mana-mana. Barang-barang pun kalau boleh cuba untuk selengkap boleh sebab anak kecil ni kadang tak terduga bila dia nak demam, selsema atau tetiba main terjatuh luka pulak lutut.

Tip Lengkap:
1. Kalau boleh sediakan satu bekas khas untuk anak yang boleh dibawa travel, boleh bekas plastik atau bekas kain (pouch). Hani guna bekas plastik transparent senang nak simpan, nampak lebih kemas dalam kabinet ubat Hani. Jangan lupa label ya.

2. Masukkan semua dalam satu bekas. Semua Hani sumbat dalam ni. Pergi berjalan jauh memang wajib bawa.

3. Paling penting Termometer. Resah kalau takda termometer atau baterinya mati. Untuk anak kecil, jangan pilih termometer yang kena measure suhu letak bawah lidah atau ketiak. Bercintalah nak dapat kerjasama anak. Sebaiknya pilih yang jenis infrared tu. Tala kat dahi terus dapat suhu.

4. Nasal spray. Ni senjata kedua Hani. Kalau anak selesema, Hani sembur je dalam hidung dia. Wajib ada kalau anak kecil 3 tahun ke bawah.

IKLAN

5. Paracetemol syrup untuk dia demam. Kalau dah buka botol baru ni, mesti Hani beli satu yang baru lain sebagai back up secepat mungkin.

6. Kebanyakan ubat syrup kat farmasi sekarang dia dah bekalkan cawan dos sesiap, bawa sekali masuk dalam kit.

7. Semasa membeli kena tengok paracetemol yang dibeli berapa dosnya supaya kita boleh kira sendiri berapa ml nak bagi anak makan (bergantung kepada berapa berat badan anak)

8. Botol spray. Wajib ada untuk isikan air kosong dan spray serta basahkan rambut dan kepala dia, ketiak, pelipat lutut dan peha masa dia demam. Bantu turunkan suhu. Sebab dia kadang-kadang rimas kalau letak kain kat dahi. Tapi kena paksa juga.

IKLAN

9. Wajib ada Syringe untuk beri anak makan ubat. Tiga-tiga volume hani adakan (10ml, 5 ml dan 3 ml).

10. Nappy cream. Walaupun macam-macam jenama, Hani rasa ini yang terbaik. Guna sejak dia baby (masa tu dapat free gift dari hospital). Tak pernah nak tukar jenama lain. Kalau punggung dia merah ke apa, letak ni tak sampai sehari dah hilang merah nya. ?

11. Antibacterial powder perlu ada sebab kalau anak gatal-gatal miang kat badan, ni wajib Hani sapukan. As first treatment lah kiranya.

12. Aloe vera gel. Yang ni , magical! Haha selepas magic span, ni benda kedua yang hani rasa magic haha. Sbb banyak kegunaan dia. Paling hani suka kegunaan dia ialah bila Aqil demam, hani sapukan gel ni kat tapak kaki dia, ketiak, pelipat peha dan bawah lutut, belakang leher (tengkok) dan paling penting kat ubun-ubun (dahi dia). Kesan dia cepat ?…

13. Paracetemol suppositories. Penyelamat! Sebab Aqil ada sejarah sawan masa demam, bila suhu dia 38.5 je hani terus guna ni masuk kat punggung dia. Fobia oit huhu tapi kena tahu juga pukul berapa last makan ubat paracetemol syrup tu. Ni pun ada dua dos berbeza (120 dan 250mg).

Kredit: Hani Mynis via Ibu Bapa Prihatin