Mempunyai sebidang tanah begitu bernilai untuk anak cucu kita warisi. Bahkan tidak dinafikan dengan adanya tanah tersebut menjadi aset yang menguntungkan, memandangkan nilai pasaran tanah sentiasa meningkat dari masa ke semasa.

Pun begitu, ada juga yang berasa keliru dengan status gran tanah yang dipegang. Lebih-lebih lagi bila tertera ‘HAKMILIK SEMENTARA’.

“ALAMAK, KAT TITLE SAYA TULIS “HAKMILIK SEMENTARA” LAA  MAKSUDNYA APAA? RISAU LAA.. ”

Jangan terkejut atau keliru apabila kita lihat pelbagai jenis hakmilik pada geran/title. Sebenarnya perbezaan nama ni berlaku kerana terdapatnya kaitan dengan jenis pegangan, dan proses ukuran dari Jabatan Ukur. Namun hari ini mari lihat khusus pada Hakmilik Sementara.

Untuk itu, jom baca penjelasan daripada peguam ini berkenaan geran yang status Hakmilik Sementara ini.

BELUM DIUKUR OLEH JABATAN UKUR
Kenapa ianya dipanggil Hakmilik Sementara? Jawapan mudahnya adalah kerana tanah itu belum melalui proses ukuran akhir atau ukuran muktamad daripada Jabatan Ukur.

Selepas melalui proses ukuran akhir, ianya akan dipanggil Hakmilik akhir. Tujuan ukuran akhir ini pula adalah untuk mendapatkan ukuran muktamad keluasan satu-satu hartanah berkenaan. Dan sekiranya terdapat perbezaan ukuran, mungkin akan menyebabkan pengurangan atau penambahan kepada cukai tanah tersebut.

MENGENALI HAKMILIK SEMENTARA
Cara paling senang untuk identify hakmilik sementara adalah sudah tentu dengan lihat tajuk besar dalam geran, akan ditulis ‘Hakmilik Sementara’.

Untuk lagi pasti, Hakmilik Sementara ini, Nombor geran akan bermula dengan HS (M) atau HS (D).

Namun untuk urusan jualbeli, bagaimana effect dia?

ADA MASALAH KE JUAL/BELI HARTANAH HAKMILIK SEMENTARA?
Tiada masalah.. Seperti dah diterangkan di atas, Hakmilik Sementara tetap dikira sebagai geran, cuma belum diukur akhir.

Jadi tiada masalah untuk membeli hartanah berstatus hakmilik sementara ini.

Namun important to note, Hakmilik Sementara ini tidak boleh lagi dibuat pecah bahagian atau pecah sempadan. Ini hanya boleh dibuat selepas dapat hakmilik akhir ke atas tanah tersebut.

Semoga dapat membantu melegakan sebarang kekeliruan kepada semua yang membaca.

Sekian

Sumber : Syaz.MJ
Peguam Hartanah Anda

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Berkerja Sendiri Pun Masih Mampu Beli Rumah Seawal Usia. Triknya Buat Begini Dengan Guna Akaun Bisnes!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN