Bawang putih menjadi antara ramuan yang sering digunakan dalam masakan. Aromanya yang wangi semasa ditumis, nyata memberi keenakan rasa hidangan yang dimasak.

Kebiasaanya, bawang putih ini kita akan beli sahaja namun bagus juga kiranya jika ditanam dan dituai hasilnya untuk kegunaan sendiri.

Memandangkan menanam bawang putih tidaklah susah dan boleh dicuba. Nak tahu lanjut caranya, ikuti perkongsian ini.

Bawang putih- Kaedah dan petua menanam

1. Pemilihan benih – terdapat 2 jenis bawang putih yang di impot kita harus kenal

Tanam Bawang Putih Dari Awal Hingga Kutip Hasil. Begini Boleh Follow!

i) softneck- kulit bawang berwarna putih cerah keseluruhan. Mempunyai daun yang lembut dan sedikit menjuntai ke bwh. Ia di tanam pd musim panas di china dan korea

ii) hardneck- kulit bawang berwarna putih dan kemerahan di bhgian ats nya. Mempunyai daun yang agak keras mencacak. Ditanam pada musim sejuk di negara pengekspot.

IKLAN

Di sebabkan cuaca kita yang panas hanya jenis softneck sesuai di tanam di negara kita dan memberi hasil positif.

Tanam Bawang Putih Dari Awal Hingga Kutip Hasil. Begini Boleh Follow!

Pilih bawang yang baik dan segar sahaja untuk benih tanaman. Pecahkan bawang kepada ulas-ulas dan ambil yang matang sahaja.

Tanam Bawang Putih Dari Awal Hingga Kutip Hasil. Begini Boleh Follow!

2. Media tanah- sediakan 2 bahagian tanah pasir,1 bahagian cocopeat dan 1 bahagian tanah organik.

IKLAN

3. Tanam ulas bawang secara menegak dengan bahagian untuk akar nya kebawah. Kambus butir bawang dengan tanah sedalam satu inci atau 2cm. Jangan terlalu ke dalam benih mungkin lemas bila proses menumbuh. Proses siraman di perlukan pagi dan petang

Tanam Bawang Putih Dari Awal Hingga Kutip Hasil. Begini Boleh Follow!

3. Selepas 5 hari daun bawang akan mula kelihatan di paras tanah. Pembajaan organik perlu di lakukan pd peringkat ini. Selepas 14 hari daun bawang akn meninggi. Daun bawang perlu di potong sehingga tinggal seinci. Ini utk menggalakan perkembangan bawang. Daun bawang boleh di munafaatkan. Proses di ulang pada tiap kali daun bawang menjadi panjang. Sehingga daun bawang tidak lagi tumbuh dan mula kekuningan. Proses ini akan mengambil masa antara 100-120 hari atau 3-4 bulan.

4. Tuaian- Setelah daun bawang mula menguning bawang boleh di tuai dengan cara mengorek tanah dan mengcongkel. Jangan mencabut kerana akan menjejaskan bawang. Bersihkan sisa tanah yang melekat di bawang dengan cara mengetuk perlahan. JANGAN BASUH. kerana bawang putih perlu di jemur di tempat redup selama 4-5 hari sehingga daun dan bawang nya kering. Selepas 5 hari pengeringan bawang sudah boleh di ambil utk kegunaan atau di simpan

IKLAN

NOTA
1. Pokok bawang memerlukan sinar matahari maksima untuk pertumbuhan bawang. Jika anda menggunakan polybag pastikan ia tidak di letakkan di tempat berbumbung atau ternaung
2. Proses siraman setiap hari dan pembajaan organik setiap minggu akan mempercepatkan proses kematangan bawang
3. Untuk anda yang tinggal di kawasan tanah tinggi dan sejuk seperti Cameron Highland, Ranau serta Tambunan di Sabah, pilihan bawang putih Hardneck ada lah lebih bersesuaian. Rasanya juga lebih enak.

Moga bermunafaat

Sumber : Mahadzir Hashim

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI