Bercerita tentang apa tujuan ramai antara kita menanam pokok kunyit,cili,kesum dan sebagainya di laman rumah, rasanya semua tahu.

Selain kerana hobi, ada juga antara kita menanam sebatang dua pokok-pokok tersebut untuk mudah digunakan ketika menyediakan masakan untuk keluarga. Boleh terus petik dan masak.

Pun begitu, tidak dinafikan pokok yang ditanam perlu penjagaan untuk pastikan hidup subur.

Perkara paling asas, perlu disiram setiap hari dan ini yang selalunya gagal dilakukan apatah lagi jika sering sibuk dengan urusan lain.

Jika kerap tidak disiram, bimbang juga akan mati pokok yang ditanam.

Tapi usah bimbang, perkongsian daripada seorang ibu yang menunjukkan teknik self watering untuk tanam pokok kesum ini bolehlah dicuba. Tak perlu siram hari-hari tapi tanaman tetap hidup subur.

Jom semak perkongsiannya itu.


“Mak guna kaedah self watering.
After years tanam pokok kesum manjang mati, This is the kaedah yang paling serasi sebab tayah nak siram hari-hari dan senang nak maintain.

“Pokok apa pun boleh guna kaedah self watering.Akak recycle je bekas minyak/botol mineral.”-Liyana Sulaiman

Langkah-langkahnya:

1. Potong dua, bahagian atas tu tayah tinggi sangat, lebihkan bahagian bawah sebab nak isi air.

2. Pastu cat/spray. Ni optional je, tapi recommeded sebab kalau tak spray, possibility untuk alga/lumut hidup banyak.

Nantk rugi air baja sebab alga/lumut akan “makan” air baja, pokok tak dapat khasiat/baja.

3. Pastu, sumbat la hujung botol tu dengan span filter aquarium.Kalau takde, guna je kain perca/mop lama.

4. Letak medium.
Akak pakai cocopeat (sabut kelapa).
Beli kat nusery. Seguni dalam 15 kalau tak salah akak.Survey around, boleh dapat cheaper.

5. Pastu korang semai la pokok/benih.

6. Untuk baja, akak guna baja AB.
Boleh search FB, few seller ada jual.Akak cuma tambah air baja seminggu sekali.

Kaedah ni sesuai sangat la untuk orang yang rajin tapi malas macam akak.Lepas ni nak cari benih sayur pulak.

Sumber : Liyana Sulaiman

 

Tinggalkan Komen