Tauhu jika digoreng kosong agak menjemukan. Apa kata tauhu yang ada di dalam peti sejuk itu diolah menjadi Tauhu Berlauk. Hidangan enak yang kaya dengan protein ini pasti mengenyangkan sebagai kudapan minuman petang. Anak-anak gerenti suka!

BAHAN-BAHAN:

4 ketul tauhu

2 tiub Tauhu Jepun (Tauhu Telur)

50 gram udang atau isi ayam

1 tangkai cili merah

1 batang daun bawang dan daun sup

4 biji telur

sedikit garam, serbuk lada putih, serbuk perasa secukup rasa

CARA MEMBUAT:

IKLAN

1. Kisar tauhu, tauhu Jepun, 2 biji telur , udang atau isi ayam didalam mesin pengisar.

2. Selepas itu, masukkan hirisan daun bawang,cili merah dan kacau sebati.

3. Masukkan pula garam, serbuk lada putih,serbuk perasa secukup rasa dan gaul rata.

4. Kemudian masukkan bahan bancuhan tadi didalam bekas dan kukus dalam anggaran 15-20 minit sehingga adunan menjadi keras.

IKLAN

5. Biarkan ia sejuk seketika, selepas itu potong dalam bentuk yang dikehendaki.

6. Akhir sekali, pukul 2 biji telur, celup dan goreng sehingga bertukar warna perang keemasan.

Siap!

Tauhu Berlauk ini juga enak dicicah bersama sambal cili kicap dan kuah rojak.

Selamat Mencuba!