Hati siapa yang tidak seronok kalau kunyit yang ditanam dapat menghasilkan isi yang banyak seperti ini, memang puas makan dan bolehlah diberi kepada jiran atau pun dijual untuk dijadikan pendapatan sampingan.

Jadi buat yang ingin tahu cara untuk mendapatkan hasil seperti itu, ikuti perkongsian daripada Encik Azuan Abdullah ini. Menurutnya ada cara baja yang betul dan mudah untuk anda ikuti dan di sini ditunjukkan langkah demi langkahnya. Semoga bermanfaat.

Ini cara saya membaja pokok kunyit untuk banyakkan isi @ rizom.

Ini pokok kunyit kampung. Kami panggil kunyit kampung sebab isi @ rizomnya kecil. Usianya 3 bulan lepas tanam.

Sebelum membaja, cabut dulu rumput ya. Baru la sedap mata memandang dan baja nanti tak dapat kat rumput.

Saya guna baja NPK 12.12.17. Nama glamour orang panggil baja buah.

Tabur di keliling perdu pokok kunyit. Jangan tabur terlalu rapat dengan perdu ya. Tabur secara berselerak. Kuantitinya 50 gram untuk 1 perdu.

Gemburkan tanah supaya baja yang kita tabur tadi bergaul dengan tanah dan tak terkena sinaran matahari. Tujuannya supaya power baja tak hilang.

Ini baja kompos.


Tabur baja kompos di seluruh permukaan tanah. Kuantitinya 1 kg 1 perdu.
Lepas tu siram secukupnya.

2-3 minggu lepas membaja ni, saya akan potong semua daun. Tujuannya nak banyakkan isi @ rizom.

Lepas 1-2 minggu daun dipotong, akan muncul banyak tunas beserta daun baru. Masa tunas baru ni naik la, isi @ rizom turut sama berkembang.

IKLAN

Ini keadaan pokok selepas 1 minggu membaja.

Sumber : Azuan Abdullah 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club