Tidak dinafikan, seisi keluarga memang suka makan telur dadar. Kiranya inilah menu paling ringkas dan mudah untuk disediakan untuk sempurnakan lagi set hidangan yang terhidang di atas meja.

Pun begitu, menyuntik sedikit kelainan pada menu telur dadar ini apa kata kalau dibuat cara begini.

 Ianya nampak menyelerakan dan pastinya comel di mata anak-anak. Nak tahu resipinya, ini dikongsikan oleh Rarra Sakura, bolehlah dicuba.

“Siapa yang jemu goreng telur dadar cara yang biasa tu boleh try cara begini pula. Kita buat style Tamagoyaki @ Korean Egg Rolls..bahan sama sahaja macam nak buat telur dadar biasa cuma kaedah dia main gulung-gulung.”-Rarra Sakura

Tamagoyaki @ Telur Dadar Gulung
Bahan-bahan:


4 biji telur
Karot, bawang, cili, daun bawang (diced/potong halus)
1 sudu besar susu segar @ mayonis
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak
Kuali (non stick lagi ok)

Cara

1. Pecahkan telur. Pukul bersama garam, susu atau mayonis, kemudian tapiskan (untuk dapatkan telur dadar yang licin)

2. Masukkan pula, karot, daun bawang, cili dan bawang yang telah diced tadi. Kacau sebati. Perasakan dengan serbuk lada hitam sikit.

IKLAN

3.Panaskan kuali, boleh sapukan sikit minyak guna tisu. Kalau guna kuali non stick lagi ok ia tak lekat. Guna api kecil sahaja.

4. Cedok adunan sebanyak 1 senduk, layangkan dalam kuali. Agak-agak macam separuh masak, gulung separuh, kemudian ketepikan gulungan itu ke sisi kuali. Kemudian, tuang 1 senduk lagi adunan telur. Ulang step sampai dapat 1 gulung telur (boleh rujuk gambar kalau explaination kurang jelas)

IKLAN

Bila dah dapat 1 gulungan besar (macam gambar), guna pisau tajam, potong. Dah siap telur dadar gulung ala-ala jepun @ korean.

Selamat mencuba

sumber : Rarra Sakura via MAHN