Memberi gaya pada ruang dinding dengan ilham wainscoting corak geometri kian menjadi trend.

Memandangkan impaknya nampak begitu menyerlah dan apatah lagi andai dibuat sendiri tidaklah sukar.

Bahkan dengan bermodalkan bawah RM 200, sebuah feature wall dapat dijelmakan diruang kediaman.

Ini sebagaimana perkongsian Encik Adam Juni, menurutnya projek DIY yang dihasilkan hanya memerlukan RM 200 sahaja.

Jadi buat anda yang ingin mencuba hasilkannya, jom baca perkongsian daripadanya.


Accent Wall @ Feature Wall dengan modal serendah RM 200!

Kalau rumah tu rasa kosong, nak buat wainscoting atau pangil ID untuk deco belum berkemampuan lagi, boleh la cuba buat sendiri accent wall ni.

At least boleh ada la port untuk bergambar!

Buat yang berminat nak buat sendiri, saya sediakan step by step di setiap gambar.

Kita mulakan dgn ukuran dinding (dalam cm, inci dan kaki) dan yang paling penting ialah design yang mana menjadi pujaan hatimu.

 

Pemilihan design ni kena berhati hati sikit. Kita tak nak dinding nampak semak, x nak rumah nampak gelap, x nak nampak sama dgn rumah jiran sebelah. Seeloknya ambil lah masa untuk planning.

Bak kata orang fail to plan is planning to fail’. Sambil design tu makan la kuih raya. Bukan boleh terima tetamu pun sekarang ni. So ko hadap la kuih tu sampai habis.

Design ni aku pilih untuk ada efek luas kat ruang tu. Itu yang line memanjang2.

Lepas tu ade potongan sisi atas bawah untuk fokuskan kan kan center line tu.

Ni la tools yang di perlukan (termasuk meja ya).

1. Kertas pasir tu kasar dan halus. Sekeping2 sudah.
2. Sesiku L tu boleh ganti dgn jangka sudut.
3. Penembak gam tu kene beli la, kang nanti jenuh nak tunggu silicon tu x kelua kelua.
4. Gergaji tu pakai je ape yang ada.
5. Pensel dgn pengorek auto tu
penting. Buat garisan kat kayu ni, laju je pensel tu haus.
6. Kalau ade bajet, ganti masking tape tu dengan Nippon Washi Tape. Order kat shopee sudah, hardware ni
memanjang x de stock.
7. Amik la meja yang paling cikai untuk buat alas tempat kerja. Takkan la gergaji kat lantai pulak kan.
8. Cat x masuk sbb belum bali lagi.

Semua ni termasuk cat dalam RM150.

Ni pulak kayu spin nama dia.
Aku ulang kayu spin. JANGAN SALAH BELI.

Hardware yang besar2 sikit ada jual. Kalau boleh pilih sendiri sebab ko boleh la pilih yg lurus dgn smooth permukaan dia.

IKLAN

Tapi time PKP ni, kan x boleh masuk kedai hardware sesuka hati, maka ko redha je la. Beli la lebih sikit buat spare.

Aku beli 22 batang. Sebatang 6 kaki. Saiz 1 inci x 1/2 inci. Harge 2 ringgit lebih sebatang. So total dlm RM 50.

Dah boleh mula lekat2 kan kayu tu ikut design dan ukuran asal.

Boleh je kalau nak cat dulu.

Tapi sebab aku nak bagi wife masa lama sikit nak buat pemilihan warna, kite cat nanti2 pun x pe.

Kayu tu ko kena la sambung2 sikit untuk jadikan panjang. Ye la kan die jual panjang 6 kaki.

Ha dah siap lekat dan potong hujung2 yang berkenaan tu.

IKLAN

Pakai jangka sudut tu lagi senang dari sesiku L sebenarnya. Murah pulak tu.

Sengaja aku bulatkan kat atas tu.Menatang tu namanya spacer.

Ko buat la 2 batang. So bila nak letak kayu tu, parking spacer tu kat belah hujung, maka terletak cantik la kayu tu.

X payah la nak ukur satu2 space antara kayu tu kan.

 

 

sumber : Adam Juni via Tukang Apa Hari Ini