Bila menggoreng, biasanya kita akan menggunakan dalam kuantiti yang banyak. Usai menggoreng, terasa sayang pula untuk dibuang begitu sahaja sedangkan kita lihat dengan mata kasar minyak tersebut masih nampak elok.

Jadi ada yang mengambil keputusan untuk menggunakan berkali-kali minyak masak tersebut.

Pun begitu, adakah tindakan ini selamat? Jom baca perkongsian daripada Doktor Zubaidi.

JANGAN GUNA MINYAK MASAK BERKALI-KALI

Berkali-kali Menggoreng Guna Minyak Yang Sama. Dr Ni Bagi Peringatan!

Minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

IKLAN

Minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari dua atau tiga kali untuk menggoreng.Yang terbaik menggunakannya hanya sekali.

Berkali-kali Menggoreng Guna Minyak Yang Sama. Dr Ni Bagi Peringatan!
Gambar hiasan

Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

Kebanyakan kita tidak membuang minyak yang telah digunakan dan menggumenggunakan lagi beberapa kali sebelum dibuang.

 

IKLAN

Selain itu dalam kajian yang pernah dilakukan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia, ke atas 19 jenama minyak masak mendapati bahawa kebanyakan minyak dalam peket 1 kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

Oleh itu masyarakat diingatkan agar berhati-hati menggunakan minyak masak dalam peket 1kg. Sebagai langkah selamat, gunakan minyak yang mendapat pengesahan dari SIRIM sahaja.

Berkali-kali Menggoreng Guna Minyak Yang Sama. Dr Ni Bagi Peringatan!
Gambar hiasan

Selain daripada itu, elakkan dari membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah.

IKLAN

Fenomena ini akan menyebabkan pengguna lebih terdedah kepada risiko untuk memakan minyak yang telah dikitar semula.

Bagi mengelakkan kemudaratan kesihatan, masyarakat mestilah mengurangkan tabiat makan makanan yang digoreng di luar rumah kerana dibimbangi peniaga menggunakan minyak masak yang dikitar semula kerana berharga murah dan dapat mengurangkan kos.

Selain itu, dengan cara ini, bukan sahaja dapat menjamin kesihatan tubuh dan minda, malah perkara utama adalah makanan yang dinikmati dijamin berkualiti dan halal.

Rumusannya, mana-mana minyak masak boleh digunakan selagi ada label SIRIM untuk menjamin kesihatan kita. Jangan gunakan minyak masak berulang kali. Minyak yang dikitar semula hanya sesuai dijadikan biodisel untuk bahan bakar.

Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad