Pemberian surat cinta dikaitkan dengan zaman cinta monyet, terutama sekali ketika sekolah rendah lagi.

Waktu ini surat-surat diutus sebagai satu cara meluahkan perasaan. Ada yang ajak bercinta, tak kurang yang Ingin menjadi abang, kakak atau adik angkat.

Tidak salah jika hanya sekadar nak berkawan tetapi usah sampai keterlaluan dan terbawa-bawa emosi sehingga menimbulkan rasa kurang senang. Malah boleh mengundang isu sensitif.

Sepertimana yangdikongsikan seorang pengguna TikTok yang dikenali sebagai @ammi.miazill_kaklong. Dia meluahkan rasa kurang senang dengan tindakan rakan sebaya anaknya yang masih di darjah 3 susulan memberikan surat cinta dengan beberapa lukisan yang agak tidak senonoh.

“Jd aku pun cepat2 bgtau guru kelas anak aku dgn harapan cikgu dpt pantau & nasihat bdk tu. & yes aku minta ckgu beritau jg parents bdk tu. Sbb kita xtau apa yg dia nmpak atau tgk di rumah. 

Menurutnya lagi, Sejak kecil anak perempuannya telah dididik tentang batas pergaulan. Malah,setiap apa yang berlaku di sekolah akan dikongsikan kepada ibu dan bapa.

Mia mmg da dididik setiap masa ttg batas pergaulan ni dri tadika lagi. Dia mmg akan report kat mummy dia klu ada benda2 pelik camni. Aishhh la bdk2 zmn skrg ni risau btul. Ye btul Mia cantik mcm mummy dia sbb ramai peminat 😅

Susulan daripada itu, pengguna TikTok berkenaan segera melaporkan hal tersebut kepada guru dan memintanya menasihati pelajar terbabit serta memaklumkan kepada ibu dan bapanya.

Dia turut menyuarakan kebimbangan dengan apa yang dilihat oleh pelajar lelaki itu di rumah sehingga dia boleh berimaginasi dengan melukis sebegitu dan memberinya kepada pelajar perempuan di sekolah.

Perkongsian tersebut meraih perhatian ramai. Rata-rata bersetuju dengan tindakannya melaporkan kepada pihak sekolah. Mereka turut bimbang situasi berkenaan boleh mengundang masalah jika ia tidak ditangani segera.

@ammi.miazill_kaklongJd aku pun cepat2 bgtau guru kelas anak aku dgn harapan cikgu dpt pantau & nasihat bdk tu. & yes aku minta ckgu beritau jg parents bdk tu. Sbb kita xtau apa yg dia nmpak atau tgk di rumah. Mia mmg da dididik setiap masa ttg batas pergaulan ni dri tadika lagi. Dia mmg akan report kat mummy dia klu ada benda2 pelik camni. Aishhh la bdk2 zmn skrg ni risau btul. Ye btul Mia cantik mcm mummy dia sbb ramai peminat 😅♬ Oh No – Kreepa

IKLAN

Kanak-kanak seusia itu sudah pandai melukis sesuatu yang tidak baik dan memberikannya kepada orang lain sedangkan mereka masih di bawah umur lagi, sepatutnya ibu bapa perlu mengambil berat isu ini supaya tidak melarat kepada perkara yang lebih buruk lagi.

Sumber: ammi.miazill_kaklong


ARTIKEL MENARIK: “Like Father Like Daughter. Mata & Senyum Tu Seiras Betul.” Wajah Anak Perempuan Copy Paste Arwah Hani Mohsin Raih Perhatian!

ARTIKEL POPULAR: “Ditanya Nak Hadiah Apa, Saya Cuma Nak DOA.” Suami Dedah Sebab Pilih Heliza, Resepsi Dihadiri Ilmuan, Alunan Al-Quran & Tazkirah

“Selepas 35 Tahun, Bertemu Jua Pemilik Tulang Rusuk.” Mas Kahwin Senaskhah Al-Quran, Heliza Helmi Selamat Bergelar Isteri

IKLAN

BACA INI JUGA : Anak Ramai Tak Salah, Itu Rezeki. Jangan Salahkan Mereka Kalau Kita Tak Terurus. Deep Perkongsian Ibu Ni!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara