Dalam rumah tangga kena saling memberi dan menerima. Dua orang berbeza yang hidup bersama memerlukan komitmen dan juga kerjasama yang baik. Apabila anda menerima pasangan dengan hati terbuka, maka automatik anda juga perlu menerima ahli keluarga yang lain.

Namun, sering kali masalah menantu dan mentua menjadi isu dalam rumah tangga. Nak nak lagi bagi si ibu yang enggan  ‘melepaskan’ anak. Justeru, pelbagai masalah timbul.

Sebagai mentua kena tunjukkan teladan dan contoh yang baik, memberi nasihat dan panduan supaya rumah tangga anak kekal bahagia. Begitu juga menantu kena bijak beli jiwa mentua barulah hubungan itu dapat dieratkan.

Entah kenapa…masih ada segelintir mertua yang tak dapat menerima siapa menantunya seadanya diri menantunya itu walhal menantunya itu adalah seseorang yang merupakan pilihan anaknya sendiri…buah hati anaknya…cinta anaknya.

Saudara Firdaus Shakirin berkongsi akan isu ini. Moga mendapat manfaat daripadanya.

IKLAN

Terima Menantu Anda Seadanya. Itu Pilihan Anak & Jangan Bebankan Emosi Mereka Hanya Kerana Dia Bukan Pilihan Anda.

 

“Mak, isteri saya tu, mungkin bukan seperti yang mak impikan, yang mak bayangkan, yang mak harapkan, tapi dia pilihan saya”

IKLAN

“Saya terima baik buruk dia, kekurangan, kelemahan dia seadanya dirinya, dan saya harap, mak pun sama, dapat terima…”

“Kenapa bini kau bangun lambat?” semalam anak buat perangai mak, dia tak boleh tidur…”kenapa bini kau balik keje lewat?” dia ada meeting mak, pastu jem, sbb tu dia lewat sampai…”kenapa bini kau duduk dalam bilik” dia menyusu anak mak, takkan nak menyusu kat ruang tamu, abang nampak nanti…

Kenapa…kenapa…kenapa…

IKLAN

Banyak perkara yang mertua boleh persoalkan semata2 untuk mencari kesalahan si menantu…kadang2 ada yang sengaja menyalahkan menantu atas sebab2 yang tidak logik dek akal…kesalahan yang sengaja diada2kan, dibuat2 untuk menampakkan buruk si menantu, untuk membuatkan anaknya meninggalkan menantunya itu…atas alasan, dia tak suka menantu itu, dia tak sebulu dengan menantu itu, dia tak expect yang dia akan dapat menantu macam tu…

Terima Menantu Anda Seadanya. Itu Pilihan Anak & Jangan Bebankan Emosi Mereka Hanya Kerana Dia Bukan Pilihan Anda.

Expectation dia lebih tinggi…

Tolong terima menantu anda seadanya dirinya…itu pilihan anak anda dan bukannya anda…anak anda yang bakal berkongsi hidup dengannya, dan bukannya anda…tolong jangan membebankan mental, emosi dan perasaan menantu hanya disebabkan DIA BUKAN PILIHAN ANDA…✌️