Kecoh  sana sini orang bercakap tentang Visa Furada menjadi asbab kita-kira 380 bakal jemaah haji terkandas di KLIA.

Menurut laporan BERNAMA, bakal jemaah haji itu dipercayai mengunakan Visa Furada bagi menunaikan haji dan tidak melalui Lembaga Tabung Haji (TH).

Pun begitu, bila timbul isu Visa Furada nyata tidak semua tahu atau biasa dengan istilah tersebut bahkan ada yang seakan ini kali pertama mendengarnya hingga menyebabkan ramai tertanya-tanya apa sebenarnya Visa Furada?

Terkandas Sebab Visa Furada? Ni Sebabnya Tabung Haji Minta Bakal Jemaah Berhati-hati!

Menurut TH, Visa Furada merujuk kepada visa yang dikeluarkan oleh Kedutaan Besar DiRaja Arab Saudi di Malaysia. Visa ini bagaimanapun dikeluarkan hanya untuk orang atau kumpulan tertentu sahaja.

TH juga menjelaskan bahawa selain kuota rasmi yang diberikan kepada Malaysia, permohonan visa haji adalah hak mutlak kepada Kerajaan Arab Saudi.

Justeru, mana-mana bakal haji ditawarkan Visa Furada digalakkan untuk menggunakan perkhidmatan pakej haji yang telah disediakan oleh Pengelola Jemaah Haji (PJH) yang dilesenkan oleh Tabung Haji sahaja.

IKLAN

Oleh itu, orang awam diingatkan untuk sentiasa berwaspada dengan tawaran pakej haji melalui Visa Furada bagi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan.

Menjelaskan lanjut, bagi musim haji 2022, TH melantik 22 syarikat pelancongan tempatan untuk beroperasi sebagai PJH berlesen bagi menguruskan pemergian jemaah haji.

Anda boleh melayari laman web yang disertakan di bawah ini untuk mengetahui senarai Pengelola Jemaah Haji (PJH) yang dilesenkan oleh Tabung Haji

TH sentiasa mengambil berat akan kebajikan para bakal haji dan khuatir dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang menawarkan pakej haji kepada umat Islam di negara ini.

Terkandas Sebab Visa Furada? Ni Sebabnya Tabung Haji Minta Bakal Jemaah Berhati-hati!

IKLAN

Mana-mana individu atau agensi pelancongan yang menawarkan perkhidmatan pakej haji tanpa kelulusan daripada TH adalah satu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Tabung Haji 1995 (Akta 535).

Sumber : Tabung Haji 

 

 

ARTIKEL MENARIK :Ditipu Agensi. Berhabis RM76K Nak Pergi Haji, Namun Suami Isteri Ni Terkandas Di KLIA!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Ibu Ni Kongsi Pengalaman Jelajah Turki 30 Hari Guna Kereta Bersama Anak Beranak!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI