Bahang hari raya Aidilfitri semakin terasa apabila minggu depan umat Islam bakal meraikan 1 Syawal.

Namun dalam tempoh membuat persiapan buat keluarga, sejak beberapa hari lalu, laporan kes harian Kementerian Kesihatan Malaysia menunjukkan berlaku peningkatan dibeberapa buah negeri. Malah negeri Selangor direkodkan kes baharu tertinggi.

Lantaran itu, tular poster di media sosial beberapa buah negeri bakal menyusul Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersasar berikutan pengesanan aliran peningkatan mendadak kes Covid-19 selain mencegah varian baharu dengan mutasi berganda dari India B.1617..

Untuk makluman, negeri Kedah dan Kelantan telah menjalani PKP sebelum ini.

IKLAN

Majlis Keselamatan Negara (MKN) menafikan kenyataan berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan di seluruh negeri Selangor, sama ada pada 4 Mei atau 5 Mei 2021. Ini termasuk beberapa arahan dan cadangan berkaitan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri Selangor bertarikh 1 Mei 2021.

TERKINI: PKP, Poster Palsu! Harap Bersabar.

IKLAN

Poster yang ditularkan kembali ini adalah palsu. Majlis Keselamatan Negara (MKN) belum mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung dengan perkara tersebut. Mohon hentikan penyebaran poster yang mengakibatkan kegusaran awam. Pastikan sahih, baru kongsi!- MKN

IKLAN

 

Harap semua bersabar dan jangan panik. Doa baik-baik semoga kita semua dilindungi wabak bahaya ini.

Sumber: Majlis Keselamatan Negara

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI