Rumah yang kemas dan susun atur yang tersusun sudah tentu menjadi idaman semua orang. Apabila rumah kemas sudah tentu sedia menerima sebarang kunjungan tetamu sama ada mertua, adik beradik atau ipar duai. Namun, kadang kala, dek kerana keletah anak-anak yang aktif, rumah tetap bersepah sana sini. Biarpun baru sahaja mengemas, suasana itu tidak bertahan lama. Ada sahaja yang disepahkan oleh anak-anak.

Akibatnya, si ibu menjadi penat untuk mengemas setiap masa. Oleh sebab itu tidak mustahil jika berkunjung ke rumah yang mempunyai anak-anak kecil ada yang bersepah barang mainan, dinding kotor diconteng, kain tidak berlipat di ruang tamu dan sebagainya.

Mungkin bagi yang memahami ia tidak menjadi masalah tetapi sebaliknya jika ada yang tidak memahami situasi ini.

Begitulah dengan perkongsian ini. Moga kita alert hal ini apabila ingin berkunjung ke rumah yang ada anak-anak kecil. Jangan mengejut tapi beritahu awal supaya tuan rumah dapat membuat persediaan menerima tetamu.

Jujurnya, rumah orang yang ada anak kecil ni, bukanlah rumah yang bersedia untuk menerima kunjungan tetamu. Apatah lagi secara mengejut.

Bersepah, tunggang-langgang, lantai tercemar, baju tak berlipat, dinding comot.

Kalau kita tetamu, kalau hati bukan jenis memahami dan berbaik sangka, tak payah lah datang. Jenis membawang, lagi lah.

IKLAN

Di sebalik rumah yang macam kapal karam tu, ada seorang perempuan yang macam bela saka. Bila-bila masa boleh meletup.

Baru kemas, dah sepah balik. Dah tu, dia seorang je yang kemas pulak tu. Yang tukang sepahnya ramai. Semua kerja, harapkan dia. Baru buka mulut, kena cop asyik membebel.

IKLAN

Sakitnya hati!

Dulu masa Kak MJ masih bujang, berazam la konon nak jadi lain dari yang lain. Akan usaha juga rumah kemas ala English Style. Anak taknak comot. Superwoman. Konon.

Pada yang masih bujang tu, good luck lah ye.

Kredit; Dr Kamarul Ariffin