Berkenalan sejak dibangku sekolah lagi, pasangan ini membuktikan tiada istilah cinta monyet. Jodoh yang kuat membawa mereka ke jenjang pelamin. Hasil perkongsian hidup, pasangan ini dikurniakan empat cahaya mata.

Menelusuri relung hati insan seni bernama Mohd Razlan Mohamed Yusof atau sinonim dengan panggilan Lan Solo mengakui dia dan isteri, Nur Sheila Hassim atau mesra disapa Sheila Razlan yang saling memahami dan sama-sama bekerja keras. Itu yang mengutuhkan kubu rumah tangga mereka sehingga kini.

“Selain menjadi suri dalam hidup saya, Sheila juga merupakan pengurus bagi kerjaya saya. Tak dinafikan, pengorbanan Sheila cukup besar untuk rumah tangga kami. Dia terpaksa melebihkan saya dibandingkan dengan anak-anak. Ada masanya dia terpaksa melepaskan anak-anak pada famili bagi menguruskan saya.

“Baik dalam rumah tangga mahupun kerjaya, kami berdua sama-sama bertatih dari bawah untuk menjadi seperti sekarang. Syukur kerana segala pengorbanan isteri berbaloi. Alhamdulillah, walaupun kini bergelar penyanyi solo namun tawaran tidak putus-putus. Inilah dinamakan rezeki anak-anak.

“Rezeki bila berkeluarga tu berbeza sangat-sangat berbanding saya waktu bujang dulu, kerana itu saya berasa sangat bersyukur. Saya selalu minta pendapat, berkongsi segala masalah saya bersama isteri saya dan dia sentiasa sokong saya susah senang saya dan bila kita usaha InsyaAllah kita akan dapat hasilnya itu nanti,” jelas Lan Solo lagi yang bakal berkolaborasi dalam satu projek bersama bekas anggota asal Kumpulan Kristal tidak lama lagi.

Tambah Lan lagi, dia percaya pada rezeki dan beruntung dapat isteri yang boleh berkerjasama menguruskan kerjaya.

“Alhamdulillah kami sama-sama sentiasa berusaha tanpa rasa putus asa. Sheila sentiasa ada bersama saya ketika jatuh bangun dalam karier sebagai anak seni. Sheila bukan sahaja pengurus yang memahami, malah ibu dan isteri yang bertanggung jawab.

Bawa isteri mengerjakan umrah

Sibuk macam mana pun dengan urusan kerjaya saya, dia masih sempat ‘curi masa’ urusan hal didikan anak-anak. Senang kata, dia boleh berfikir benda lain dalam masa yang sama, sedangkan saya tak mampu berbuat demikian.

“Dalam membesarkan anak-anak, tak dinafikan Sheila lebih tegas saya pula jenis jarang bersuara. Tetapi sekali bersuara anak-anak takut. Memandangkan saya sibuk ke sana ke mari, jadi kalau ada masa terluang, hal anak-anak saya yang uruskan termasuk menghantar dan mengambil mereka dari sekolah. Inilah saja ruang yang ada untuk menikmati momen sebagai seorang ayah,” ujar Lan yang bakal membawa isteri kesayangannya ini mengerjakan umrah tak lama lagi.

Dari me time jadi our time

Melihatkan kesibukan sebagai pengurus dan juga isteri, penulis sempat menitipkan soalan sama ada Sheila ada ‘me time’ untuk melakukan aktiviti yang digemarinya.

“Sejak kahwin sedekad lepas, saya tak pernah ada me time. Sebab saya hanya ada Lan sebagai kawan. Kekok kalau dia tak ada. Kalau pergi meeting yang dia tak ada pun misalnya, saya akan wattsapp atau voice note untuk dia sama-sama bagi keputusan. Bukan saja saya, malah Lan pun tak pernah ada me time dia. Jadi me time adalah masa kami berdua. So jadi la our time,” seloroh Sheila lagi.

IKLAN

Jelas Sheila, kesibukan menguruskan kerjaya Lan tidak membuatkan dia mengabaikan tanggung jawab kepada rumah tangga dan anak-anak terutamanya.

“Kalau tak ada urusan,memang saya sepenuhnya bersama anak-anak. Apabila anak-anak masuk tidur dan siapkan kerja rumah, baru saya sambung balas wattsapp atau apa sahaja pasal kerja.

“Saya dan Lan sangat mementingkan komunikasi dan sentiasa berbincang. Jadikan pasangan keutamaan dalam apa jua situasi. Elakkan berkongsi masalah dengan sesiapa sahaja waima famili sendiri. Dugaan itu yang mengeratkan hubungan. Orang luar tak tidur sebantal dengan kita. Mereka tidak tahu apa, jadi kita tak perlukan orang luar untuk mencorakkan rumah tangga kita,” tegas Sheila lagi.

Lan sensitif tentang anak-anak

Pasangan ini juga pernah diuji ketika Sheila mengandungkan anak keempat apabila bayi tersebut dikatakan mempunyai masalah.

IKLAN

“Apabila xandra disahkan sumbing (klef), saya macam hilang upaya. Saya takut Xandra tak diterima. Jadi,saya korbankan masa kerja untuk bagi sepenuh perhatian pada bayi kami ni berbanding Lan dan anak-anak yang lain. Mujurlah masing-masing memahami dan Lan juga banyak membantu.

“Lan sebenarnya seorang yang sangat sensitif bila bercakap perihal anak. Bukan hanya perihal Xandra, malah hal kakak-kakak dan abang Xandra juga. Dia gigih belajar cara yang betul untuk susukan Xandra supaya Xandra dapat rasa sama seperti yang lain-lain.

“Malah, Lan juga bersengkang mata untuk 30 hari yang pertama untuk belajar apa jua perkara baru tentang Xandra. Bancuh susu, tukar lampin sehingga bila Xandra selsema, Lan belajar untuk sedut hingusnya,” ungkap Sheila lagi.

Lelaki lindungan kaabah

Ditanya mengenai kes kecurangan yang berlaku dalam rumah tangga selebriti sehingga membawa kepada penceraian, jelas Sheila sebagai isteri dia hanya mampu menjaga diri sendiri untuk pandangan suami.

“Selagi namanya lelaki, selagi tu la nafsu dia ada kat mana-mana. Jadi kes sondol menyondol ini bergantung kepada si suami itu sendiri. Setia atau tidak, nampak macam lelaki lindungan kaabah. Tapi apabila orang perempuan melintas pun, menjeling jugak! Fitrah lelaki kan,” ulas Sheila lagi.