Start je maghrib, mula lah ekzema jadi makin gatal. Orang GERD pulak mula stres dan fikir macam-macam bila mula gelap.

Badan, emosi, mental semua jadi makin sensitif.

Kemuncaknya ialah tengah malam. Penderita ekzema mula menggaru sampai berdarah. Orang GERD mula sesak nafas risau dan fikir bukan-bukan.

Banyak teori adalah mengenai syaitan dan jin waktu maghrib ni.. Jadi saya nak share teori saintifik pula.

Dalam badan kita, ada hormon natural steroid iaitu KORTISOL.

# Kortisol merupakan antiradang yang kuat.

# Kortisol juga merupakan hormon yang meningkat bila stres. Kortisol menyebabkan kita berjaga, berwaspada dan fokus. Sebab tu bila stres, susah tidur.

# Krim steroid yang sapu untuk ekzema dihasilkan sintetik mengikut hormon ini lah.

# Hormon kortisol ini mula menurun pada waktu maghrib diganti oleh hormon “tidur” iaitu MELATONIN.

# Bila hormon kortisol rendah, radang dan sensitif jadi makin kuat.

# Kita jadi susah tidur. Jadi kita pun berjaga dan kortisol naik dan ganggu fitrah badan.

# Tak tidur malam sebabkan badan stres, yang akan naikkan lagi kortisol badan.

IKLAN

 

Hormon kortisol yang tinggi siang dan malam akan mengakibatkan badan merendahkan kortisol asal badan.

Badan jadi makin radang, makin sensitif.
Badan kita..kulit jadi makin stres dan sensitif.
Mental juga jadi makin fikir macam-macam.
Emosi juga jadi tak stabil.

Solusi paling berkesan dan kekal lama ialah kembali kepada fitrah.
Guna lah suplemen melatonin ke, magnesium, b3, b6 REdox, antihistamin apa-apa sekalipun.. Ia hanya membantu semata-mata.

IKLAN

Tidur awal akan tingkatkan hormon tidur (melatonin), rendahkan paras hormon jaga (kortisol). Ini lah yang fitrah dan jadikan kita sihat insha Allah.

Nak pulih betul-betul kena ubah lifestyle kita.

Memang lah waktu malam ni time kita lepas balik kerja..
Time bersama keluarga..
Time nak ajak keluar makan sedap..
Time nak bersenam atau pi gym..
Time movie dan wayang best..

Tapi jika nak sihat, nak pulih dari penyakit, nak cegah penyakit, kita kena stabilkan hormon stres kita.

Tidur awal. Tidur berkualiti.
Radang terkawal, badan sihat kan jadi bukti.
Pemulihan sejati.

Kredit: Hafiz Sulaiman,
Pejuang Kesihatan