Sawi antara sayuran yang menjadi pilihan ramai, tapi kadang-kadang bila beli ada yang sudah tak segar dan kekuningan kerana sudah lama dipetik.

Nak cuba tanam sendiri sawi tak? Mudah je caranya, belanja pun tak mahal. Malah kita akan dapat sawi yang segar, cantik, dan hijau hasilnya dengan kaedah yang dikongsikan oleh liyana Mohd Poad ini.

Tip daun sawi betul-betul hijau

Bagaimana nak bagi sawi yang kita tanam betul betul hijau dan tidak berwarna kuning atau terbantut pembesarannya?Guna sekam padi dalam media semaian dan ketika pindah untuk ditanam.

 

Banyak sekam padi lagi bagus.Sawi saya ni berumur lebih kurang 5 minggu. Saya terus petik dan tak akan tunggu sehingga lebih 6 minggu ataupun 2 bulan.Sebab??Sebabnya kalau lebih daripada 2 bulan,batangnya akan keras dan bila kita makan, memang tidak rangup..rasa macam berserat.

Manfaat sebotol cuka kayu

IKLAN

Baik…saya nk tekankan penggunaan cuka kayu… Rata rata masalah pada tanaman adalah daun kuning, layu, lecur, mati, diserang ulat dan serangan bena and so on..Pastikan setiap rumah yang nak brkebun walau sekangkang kera, at least ada sebotol cuka kayu any brand pun boleh jerrr…

Spray pada daun, batang & tanah

IKLAN

Bancuh ikut sukatan… Botol mineral sebelah kanan tu setelah saya bancuh 2ml cuka kayu + 1,5 l air biasa. Lepas tu spray lah ikut keperluan.Spray pada keseluruhan daun, batang dan juga tanah.. Tak ada masalah.Setiap petang pun takpe..

Ianya sangat efektif untuk akar, kemunculan tunas baru, penghijauan daun, masalah bena dan ulat serta meneutralkan ph tanah.. Semoga bermanfaat.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club