Jika di lihat pada penggunaan bahan-bahan herba di dalam masakan Barat,  ternyata penggunaan daun parsley antara yang banyak  digunakan. Aromanya yang segar dan enak memberikan rasa hidangan menjadi lebih berempah dan enak untuk dinikmati.

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!
Salmon Grill

 

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!
Spagetti aglio olio yang cukup menyelerakan.

 

[su_highlight background=”#ddf7ad” color=”#242121″]Jadi tidak hairanlah, bagi penggemar masakan Barat pasti akan sentiasa ada stok daun parsley di dalam simpanan.[/su_highlight]

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!

Namun bagi anda yang sekali sekala teringin menyediakan masakan Barat, tentu pula perlu membeli daun pasrley segar tersebut untuk digunakan di dalam masakan, dan pastinya akan ada lebihannya.

IKLAN

Oleh itu bagaimana cara untuk anda menyimpan daun parsley  tersebut agar boleh bertahan lebih lama dan sekali gus dapat mengelakkan daripada berlakunya pembaziran.

Nak tahu caranya? Di sini Mamak Haji  di dalam facebooknya sudi berkongsi tip bagaimana untuk menyediakan parsley kering. Jom semak!


Langkah Demi Langkah

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!

1. Leraikan daun parsley daripada tangkainya.

IKLAN

 

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!

2. Cuci dan keringkan seketika.


 

IKLAN

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!

3. Masukkan di dalam oven dan keringkan. Jangan sampai terlalu garing.


 

Tip Sediakan Parsley Kering (Flake). Cukup Mudah, Murah & Boleh Buat Stok!

4. Hancur-hancurkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI