Beliau antara insan terawal yang menggerakan #Justicebella. Bairpun tiada sebarang kaitan mahupun ikatan persaudaraan, namun semuanya atas dasar kemanusiaan membuatkan wanita bernama Mona Dinini sanggup mengharungi seribu satu kepayahan.

Alhamdulillah sinar mula menerangi kes penderaan adik Bella bila mana ada campur tangan daripada Tunku Mahkota Johor 9TMJ),  Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan juga isteri,YM Che Puan Besar Khaleeda.

Dalam satu pertemuan baru-baru ini, puan Mona Din berkesempatan  berbual bersama Isteri kesayangan TMJ ini. besar harapannya untuk memastikan adik Bella terus diberi keadilan yang sewajarnya.

Dalam facebooknya, Puan Mona Din berkongsi beberapa permintaannya kepada Che Puan Besar Khaleeda untuk adik Bella.

HARAPAN BUAT YAM CHE PUAN BESAR KHALEEDA ( CPB)

Semalam masa jumpa TMJ & CPB,  saya sempat mempunyai moment ‘mother’s talk’ berdua dgn Che Puan.

Antara perkara2 yg saya minta dr CPB adalah :

1. Saya minta CPB tolong carikn KELUARGA ANGKAT unt Bella.

Saya rasa mungkin CPB ada kwn2 yg layak mjadi ‘ibu dan family’ for Bella.

Saya ckp Bella deserved at least satu peluang dlm hidupnya untuk merasa bahagia, mengetahui yg sebenarnya masih ada ‘ a beautiful life’ di luar sana, yang mungkin selama ini tidak pernah Bella tahu, tidak pernah Bella rasa.

Saya ceritakn bagaimana Bella dulunya di jumpai merayau di jalanan dlm keadaan tidak terurus, tidak ditemui waris / keluarga, tidak pernah punya apa2 identiti hatta umur nya hanya sekadar di teka, dan krn dia mnyebut bella kala di tanya nama; itulah satu2 nya identiti yg dia ada – namanya, Bella.

Saya minta CPB fikir2 kn kot2 ada yg mampu mberikn kasihsyg buat Bella – kerana unt seorang anak syurga Sindrom Down, hanya ada 2 perkara yg penting buat mereka :

Mereka suka mempamerkn kasih sayang, dan mereka sgt mharap org berikn mereka kasih sayang. Itu sahaja.

Saya bagitau CPB, saya memang sangat berhajat unt mngambil Bella, tapi saya tidak mampu. Saya sudah terlalu tua unt mjaga 2 anak Sindrom Down, apatah lagi saya sekarang mpunyai masalah slipdisc stage 3.

2. Saya cdgkn CPB pergi melawat Bella.

Saya ada minta CPB pi melawat Bella, dan saya ada bpesan, JANGAN bawa press & media dan jgn juga buat live video unt seluruh msia tengok – saya cdgkn CPB mlawat tanpa heboh, bagi mngelak kemungkinan blaku trauma ketakutan adik Bella bila bjumpa ramai orang.

Saya juga bagitau CPB yang Bella suka kartun Frozen. Bella juga suka mekap. Bella suka mewarna. Mungkin boleh bawa hadiah2 tsebut unt Bella.

Juga, mungkin CPB boleh bawakan Bella beberapa baju kurung & tudung baru – so that Bella blh pakai proper bila Bella kena dtg Mahkamah nanti.

3. Saya juga ada mendengar Bella suka mandi swimming pool. Lalu saya syorkn jika CPB blh sponsor unt pegawai pelindung Bella bawa Bella mandi pool – harap dpt menjadi terapi unt membantu mngubat trauma Bella.

Saya beritahu CPB, perasaan seorang anak apabila merasa mereka tak punya keluarga , tidak ada yg mnyayangi, adalah sangat mnyedehkn.

IKLAN

Saya dpt mlihat kesan itu apabila saya mngambil Nadira – anak angkat SDown yg sama umur dgn Bella, dan sama tempat tinggal dulu di jkm seremban together with Bella.

Nadira sgt suka peluk saya. Suka sgt suka kiss saya. Nad suka mnyatakan kasihnya kpd saya.

Nadira sgt takut jika saya mahu bawa dia keluar ke mana2, sptnya dia takut jika saya mahu menghantarnya kembali ke tempat lama.

Kerana itu Nadira selalu sebut dia tak mahu pergi mana2, dia hanya nak duduk di ‘rumah kita’ ( rumah saya sekarang ).

Nadira selalu sebut ini rumah kita, ini rumah kita. Nad sepertinya cuba nak beritahu ini rumah dia, ini family dia- she belongs to this house too..! Sedih sangat setiap kali nadira sebut mcm tu.

Bagi saya itulah pernyataan perasaan dia, di dlm cara & bahasanya sebagai seorg anak syurga sdown, yg nad sgt bsyukur akhirnya mpunyai sebuah keluarga.

Dan saya juga ceritakan kpd CPB beberapa kesan ‘trauma’ diri nadira dulu hidup sbg anak buangan, rasa takut dlm diri mereka, takut di sakiti yg masih tidak hilang hingga ke hari ini.

IKLAN

Saya ceritakn nadira sehingga sekarang hidup btemankan pmukul lalat – dan bagaimana dia akan panic attact klu pmukul lalat itu hilang..!

Seolah2 pemukul lalat itu perisai keselamatan dirinya, dan dia akn sgttakut jika perisai itu hilang !  [ masa saya bcerita ttg perkara ni, airmata saya tumpah jua wlu sekuat perasaan saya cuba menahan.. dan tkasih kpd CPB yg telah mngambil 3 helai tisu mberikn kpd saya, buat saya mnyapu si airmata ..]

Itulah 3 perkara yg saya sempat minta secara pribadi kpd CPB di pertemuan semalam dalam perbualan kami berdua, pbualan di antara 2 orang ibu, di kala team # yg lain sedang rancak berbual dgn TMJ.

Itu harapan yg sangat dalam dari hati saya. Harapan yg saya salurkn kpd Che Puan, yang rasanya hanya Che Puan yg mampu melakukan, kerana saya bukan sesiapa, saya yg tak punya apa2 unt mlayakkan saya mberikn semua itu buat Bella.

Semoga harapan saya ini menjadi kenyataan. Harapan yg saya selitkn di setiap doa2 saya. Tuhan, tolong beri Bella peluang unt bahagia. Tolong hadirkn sesaorang yg mampu melakukan semua itu untuk Bella.

Ameen ameen ameen yrb.


ARTIKEL MENARIK: “Tiap Malam Dia Jerit, Tak Lena Tidur.” Jururawat Ni Throwback Pengalaman Rawat Bella, Bikin Ramai Sebak

ARTIKEL POPULAR: “20 Tahun Lalu Susah Cari Sekolah Untuk Anak.” Ahmad Idham Bina Sekolah Pendidikan Khas, Kemudahan Untuk Anak Istimewa

BACA INI JUGA : “Cantiknya Baby Khadeeja, Secantik Namanya. Muka Chinese Look.” Intan Ladyana Dedah Wajah & Nama Anak

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club