Boleh dikatakan kemudahan membeli belah secara online begitu praktikal buat masa pendemik sekarang ini. Tanpa kita perlu keluar rumah, aktiviti membeli belah masih boleh dilakukan dengan mudah. Pantang ada promosi, ada sahaja barang keperluan ingin dibeli dan semuanya itu boleh ditunaikan dengan hanya dihujung jari.

Pun begitu bila banyak membeli barangan di dalam online tidak dinafikan sebagai pengguna kita perlu membayar kos penghantaran untuk setiap barangan yang dipesan. Ini secara tidak langsung akan menambahkan kos setiap barangan yang dibeli.

Gambar hiasan

Jadi buat anda yang ingin berjimat dalam membiayai kos penghantaran untuk setiap belian secara online di Shopee, ada baiknya praktikkan trik yang digunakan oleh pemgguna facebook, Afiq Nashiron ini.

Ceritanya, dia membeli banyak barang di satu akaun Shopee dan total barangan tersebut adalah RM80 namun bila hendak membuat bayaran, total kos termasuk caj penghantaran menjadi RM120, ini bermakna RM42 perlu dibayar untuk proses penghantaran setiap barangan yang dibeli.

Namun, dengan tindakan bijaknya menggunakan Vaucher Free, kos shipping tinggal RM1.90 sahaja. Wow! Cukup menjimatkan!

Jadi nak tahu lanjut bagaimana dia melakukannya, jom kita lihat langkah demi langkah yang dikongsikan olehnya.

Gambar hiasan

TRICK BAGAIMANA KOS SHIPPING SHOPEE RM42 JADI RM1.90
Pos ini nak cita sikit pasal lifehack bagi mereka yang nak berjimat dan kalau boleh taknak bayar langsung lah kos shipping tu. Ok baik. Cita dia tadi pi kat satu akaun shopee tu beli banyak barang dalam tu. Kira banyak lah barang yang berkenan kat situ.

Total dalam RM80 gak. tak pa. Pandai tunjuk pandai lah bayar. Tapi bila nak bayar tadi terkejut kenapa total sampai RM120. Rupanya kos shipping sampai RM42. Voucher free shipping tinggal 1 ja.

Konsep dia mudah ja.
First: Asingkan barang tu kepada 2 postage.
Second: Guna Shopee Saving Pass.

Ok jom kita tengok pic bawah ni step by step.

Langkah 1 : Ok kat gambar ni ada tunjuk kos postage RM42. Selepas pakai voucher free shipping kos jadi RM37. Tak apa. Dun worry. Kita buat dia.

 

Langkah 2 : Baik. Nie postage pertama. Daripada 6 barang tadi kita asingkan jadi 3 barang X 2 postage. Postage pertama dah selamat dibayar tanpa shipping.

Tapi tadi try gabung dengan bermacam barang juga. Spaya dapat yang combo paling jimat. Barang semua nie kecik ja. Cuma ada 1 barang tu beli sampai 10. Walaupun 10 tapi dapat free juga.

Langkah 3 : Ok barang ke2 ni memang kalau guna free shipping pun still kena bayar sebab shipping dah lebih RM5. Tapi masalah dia voucher pun dah habis. Nak tak nak kena bayar RM8 ja lah.

Nanti dulu.

IKLAN

Langkah 5 : Boleh pergi bahagian akaun kita. Klik bahagian shopee saving pass. Mai kita tengok ada apa dalam tu.

Langkah 6 : Benda apa nie. Macam menarik ja. 2 voucher free shipping + voucher RM5 = bayar RM3? Sapa yang tak pernah claim benda nie boleh pergi claim.

Langkah 7 : Claim semua

Langkah 8 : Ini bayaran asal kena shipping RM8.90

IKLAN

Langkah 10 : Kita pakai 2 vaucher ni, boleh tolak RM10

So kat sini nampak dah tolak kos shipping RM5 dan voucher RM5. RM10 dah kt situ. Kos shipping RM8.90 + RM3 (saving pass) – RM10 = RM1.90

So nie ja lah jumlah kita bayar. Daripada total kena bayar RM117.79 jadi RM81.20.

Sumber : Afiq Nashiron

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club