Teknik melakukan tut elok juga untuk dipraktikkan bagi tujuan pembiakan pokok untuk mendapatkan baka daripada induk yang berkualiti.

Bilamana bahagian yang ditut mengeluarkan akar, itu menandakan proses tut yang dilakukan telahpun berjaya.

Memahami lagi tentang teknik tut tanaman, jom kita baca perkongsian cara tut pokok paling mudah.

Menurut Pyan Sempoy, teknik ini mudah dan siapa-siapa pon leh buat insyaAllah. Di sini saya tunjukkan step by step cara tut pokok limau purut..boleh juga buat untuk lain-lain pokok.

Lain orang mungkin lain cara dia..sekadar perkongsian je tau..kalau rasa bermanfaat boleh ikut & share kan.

Apa yang perlu ada?

Pokok yang nak di tut dalam tutorial ni saya tut pokok limau purut. Pastikan kalau pokok buah kena pilih pokok yang sudah atau sedang berbuah..insyaAllah nanti hasilnya pokok tut tu akan cepat berbuah..pilih ranting yang sihat dan bercabang elok..

media tut : Saya guna campuran cocoapeat 1 bahagian, sekam bakar + tanah hitam sawit masing-masing setengah bahagian..boleh jer guna apa-apa media yang dah ada..cocoapeat saja pon boleh, sekam bakar saja pon boleh, tanah saja pon boleh, ada peatmoss lagi bagus. Media perlu dilembapkan siap-siap, boleh guna air biasa & lebih bagus lg kalau guna larutan penggalak akar (exotic/b1 dll) atau yg serbuk boleh gaul sekali dgn media..

plastik & tali atau cable tight: Digunakan untuk membungkus media tut (bunjut) & jangan mengikat tut di ranting.

pisau yg tajam & bersih (steril)

penggalak akar: kalau ada dan tak kisah nak guna yang cair atau serbuk..boleh juga guna barang-barang dari dapur contoh bawang merah,madu,serbuk kayu manis dll..

aluminium foil atau plastik hitam : Yang ni pon tak wajib..sekadar untuk tutup tut di lapisan luar..tujuan supaya media tut kekal lembab tak mudah kering..kalau gelap tak kena cahaya lebih mudah berakar.

kena ada SABAR : Tak semestinya akan berjaya 100%..saya tak bagi jaminan tau..ada pokok yang mudah & cepat berakar contoh pokok tin, limau kasturi, lemon, jambu air, jambu batu..kalau limau purut agak susah sikit nak berakar & amik masa lebih lama..kalau durian,rambutan,mangga (pokok2 besar) lagi lah lama proses nak berakar…ada yang 1 bulan dah boleh potong & tanam, ada yang sampai 3-4 bulan baru ada akar..so kena SABAR.

Penerangan step by step ada di setiap gambar yer…silakan mencuba.

Step 1 : Pilih ranting yang sihat dan bercabang elok. Buat kelaran cincin lebih kurang 1-2 inci  bergantung saiz batang. Buang kulit dan kikis lendir ( kambium) sampai kering.

IKLAN

Step 2 : Kalau ada penggalak akar, sapu dekat bahagian atas kelaran….tempat yang akan dibungkus.

Step 3 : Siapkan media tut. Lembabkan sip-siap.

Step 4 : Bungkus media di dalam plastik dan ikat ketat-ketat. Istilah popular dipanggil bunjut tut.

IKLAN

Step 5 : Belah tengah bunjut tut seperti ini.

Step 6 : Tangkupkan bunjut tut yang dibelah tadi kebahagian yang disapu penggalak akar tadi dan ikat ketat-ketat. Nak mudah guna cable tie.

Step 7 : Last sekali balut dengan aluminum foil atau plastik hitam. Tunggu lebih kurang sebulan, insyaAllah berakar dan ready untuk dipotong dan ditanam.

Sumber : Pyan Sempoy

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club