Salah satu perkara yang sering buat kita rasa stress adalah dengan hadirnya lipas yang bersarang di rumah kita. Bila malam hari, lipas-lipas mulalah bermaharajalela di rumah kita. Dapur antara kawasan yang paling disukai oleh lipas.

Pening juga memikirkan apakah cara untuk menghalau lipas-lipas ini dalam rumah kita. Puas di cuba pelbagai produk di pasaran, namun lipas hilang sekejap dan akan muncul kembali.

Usaha Lenyapkan Lipas Di Rumah, 7 Cara Ini Ibu-ibu Wajib Buat!

Ada baiknya anda usahakan dengan petua tradisional dan gandakan dengan alat semburan yang berada di pasaran. Sangat membantu. Jom cuba 7 petua ini.

1. Buah lemon

Lemon memang besar kuasanya. Ambil sebiji lemon dan hiris nipis-nipis. Letakkan di tempat yang dirasakan menjadi sarang lipas terutamanya di tempat-tempat gelap seperti dalam kabinet dapur. Cara ini bukan sahaja dapat menghalau lipas tetapi ruang dalam kabinet anda juga akan berbau segar.

2. Timun

IKLAN

Setiap kali anda memotong timun, biasanya akan buang bahagian pangkal dan hujung timun tersebut bukan? Sebenarnya kedua-dua bahagian tersebut boleh dijadikan sebagai salah satu cara untuk menghalau lipas.

Usaha Lenyapkan Lipas Di Rumah, 7 Cara Ini Ibu-ibu Wajib Buat!

3. Daun pandan

Anda juga boleh mengambil beberapa helai daun pandan, hiris nipis-nipis dan taburkan di dalam laci atau kabinet. Lipas tidak suka pada bau daun pandan yang harum.

IKLAN

4. Buah pelaga dan kulit kayu manis

Dikatakan juga lipas tidak suka pada bauan rempah seperti buah pelaga dan kulit kayu manis. Jadi letakkan rempah ini di dalam laci kabinet dan ia tidak akan membiak di situ.

5. Sabun

Gunakan sabun untuk menghalau lipas jika ada di dalam almari. Caranya ambil sebuku sabun, kalau boleh gunakan sabun yang kuat baunya. Potong kepada saiz yang agak kecil dan taburkan di dalam almari anda terutamanya di dalam laci.

IKLAN

Usaha Lenyapkan Lipas Di Rumah, 7 Cara Ini Ibu-ibu Wajib Buat!

6. Air sabun

Sediakan air sabun di dalam botol spray dan apabila ternampak lipas terus sembur ke arahnya. Biasanya lipas akan cepat mati setelah di sembur dengan air sabun kerana lipas tersebut tidak dapat bernafas. Ini memandangkan air sabun telah menutup lubang pernafasan lipas yang terletak pada seluruh bahagian kulit kepala hingga ke kulit badan.

7. Cecair penyegar mulut

Semburan cecair penyegar mulut juga boleh digunakan sebagai agen menghalau lipas. Sebaiknya pilihlah yang beraroma pudina untuk kesan yang lebih efektif.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI