Seorang wanita dilaporkan meninggal dunia selepas melahirkan anak di bawah runtuhan bangunan di Turki, Syria.

Anak yang dilahirkan selamat namun wanita tersebut dilaporkan meninggal dunia.

@keluarga.my Seorang wanita telah melahirkan anak di bawah runtuhan bangunan di Turkiye. Namun dia dilaporkan meninggal dunia. Bayi tersebut selamat. #majalahkeluarga #keluarga #prayforturkiye #turkiye🇹🇷 ♬ Astaghfirullah (Robbal Baroya) – Islamic Qasidah

Semalam, gempa bumi kuat bermagnitud 7.8 menggegarkan tengah Turkiye dan barat laut Syria, mengakibatkan lebih ramai orang terbunuh dan mencederakan ratusan yang lain.

Gegaran juga meruntuhkan bangunan di seluruh wilayah itu sehingga pihak berkuasa terpaksa mengaktifkan operasi bagi mencari mangsa terselamat dalam sisa runtuhan.

Gempa yang melanda ketika awal pagi ketika musim sejuk turut boleh dirasai di Cyprus dan Lubnan.

IKLAN

Ramai rakyat Turkiye yang terselamat kini sedang menunggu ahli keluarga mereka yang terperangkap dibawah bangunan-bangunan yang runtuh.

“Cucu saya berumur satu setengah tahun. Tolong bantu mereka, tolong… Mereka berada di tingkat 12.” Itulah kata-kata seorang rakyat Turkiye yang bernama Imran Bahur yang menangis di depan pangsapurinya yang musnah di bandar Adana.

[TRENDING] Wawa Zainal Hadiahkan Rumah Buat Mak Dan Ayah Di Semenanjung

[LAYAN SELERA] Buat Tauhu Sendiri. Mudah Dan Jimat. Yang Penting HALAL

IKLAN

 

“Kami semua bergoyang seperti dibuai. Terdapat sembilan orang di rumah. Dua anak lelaki saya masih di bawah sisa runtuhan. Saya sedang menunggu mereka,” kata seorang wanita yang tinggal di Diyarbakir dalam keadaan lengannya patah dan cedera di bahagian muka.

“Saya tidak pernah rasa seperti ini selama 40 tahun saya hidup. Kami bergoyang sangat kuat kira-kira tiga kali,” kata Erdem, seorang penduduk bandar Gaziantep di Turkiye.

IKLAN

Pagi tadi, seramai 70 anggota pasukan SMART bersama peralatan telah berlepas ke Turkiye bagi membantu usaha mencari dan menyelamat (SAR) mangsa gempa bumi selepas diisytihar Amaran Tahap 4 yang mengkehendaki bantuan antarabangsa.

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

[Video] Lahirkan Anak Di Bawah Runtuhan, Anak Selamat, Ibu Meninggal Dunia

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI