Pelbagai kisah yang kita ketahui mengenai frontliners terutama para doktor dan nurse yang menjaga para pesakit yang dijangkiti virus bahaya ini.

Penat lelah mereka yang bekerja tanpa henti, begitu terkesan dihati setiap rakyat Malaysia.

Begitu juga kisah yang diceritakan oleh seorang nurse ketika menjaga pesakit dikalangan ahli tabligh ketika dikuarantin.

Semoga kita muhasabah diri kisah ini yang dipaparkan disebuah laman facebook.

Ikuti perkongsian ini.

Gambar hiasan

WAD SEAKAN MASJID

“Tak sempat nak cerita pgalaman semalam sebab terlalu penat. Balik terus je tidur. Wad  kami smlm dah penuh. Bila masuk dlm wad tu macam masuk dalam masjid. Kebanyakkannya semua berjubah. Ada yang berkopiah, berserban. Semua tsenyum je. Tak ada muka yg bkerut, marah. Semu bckp lembut-lembut.

Macam mana tak tsentuh hati ni. Tangan masing-masing ade tasbih. Ada yang solat sunat. Ada yg bzikir. Ada yang mengaji al quran. Sangat-sangat rasa simpati. plawat pun tak dibenarkan masuk.  Makan jelaa mana yang ade di hospital. Wad pn baru je buka.Banyak yang kurang tapi mreka tak marah. cakap pun baik-baik. Siap tanya lagi, apa lagi nurse yang kami boleh tolong. Kadang hati ni terfikir knp tuhan tak ganti kan dgn manusia yg jahat-jahat kt muka bumi ni dengan mereka yang kaki minum.”

HATI TERSENTUH

Sedih.Sayu smpai mnitik air mata. Tak  tak dalam wad covid tu smuanya orang yang ilmu agamanya tinggi. Mereka mengaji,. solat berjemaah, bertasbih, azan, merdunya suara.lunaknyee. smpai tsentuh hati ni. Bertongkat seperti Tok Guru Nik Aziz tok. Ada  yg sbaya ayah kita. datuk kita. sedih sgt. kalo lh hilang orang yg beragama. apa yang jadi di dunia ni. mreka langsung tak myusahkan. smuanya sgt2 baik. sudah2 lh kecam golongan tabligh.”

“Gantikan mereka dengan yang kaki judi. yg songsang.. kaki club. dgn |tp nk buat mcm mana. allah lg mgetahui. Orang yg beragama yang beriman slalu di uji. ni pgglaman saya. walaupn jaga 30 psakit. ye letih memang letih. tp rasa Simpati dan ksian tu lebih tinggi. memang tkesan di hati. jgn lh di ambil nyawa mreka smua. sbb mreka-mreka sgt sgt baik. doakn smoga di panjangkan umur. dan dpmudahkn urusan.”

IKLAN

 

Semoga virus ini segera disisihkan dinegara kita. Aminn

Sumber: Qlasco Toys Gong Badak

IKLAN