Berita gembira buat ibu-ibu yang selama ini mencari bagaimana caranya nak jadikan wajah lebih runcing dan bentuk badan pula kembali langsing. Rupanya ada cara yang boleh diamalkan dan terbukti mudah sahaja.

Tahukah anda, sebenarnya bahagian wajah kita ini juga perlukan rutin senaman tertentu untuk dapat pastikan pipi tidak terlihat bagai dipam-pam umpama kuih pau.  Jadi apa yang perlu anda buat?

Lakukan senaman wajah adalah paling mudah. Lihatlah sendiri,  Dato Siti Nurhaliza pun buat senaman muka untuk kekal cantik.

#senamanmuka IG @ctdk http://instagram.com/ctdk

Posted by Siti Nurhaliza on Wednesday, 22 July 2015


 

Sebenarnya terdapat pelbagai teknik dan cara senaman wajah yang berkesan untuk menjadikan bentuk muka lebih runcing.

1. Praktis menyebut huruf A E I O U setiap pagi dan malam dan lakukan secara konsisten.

IKLAN

2. Sebut huruf X dan O sehingga akan membentuk sebuah gerakan membuka dan menutup mulut. Senaman X-O adalah antara senaman muka yang sangat popular.

Wajah Runcing & Badan Langsing. Nak Dapatkannya, Buat Cara Begini!

3. Tepuk dagu menggunakan belakang tangan setiap pagi dan malam. Ini bertujuan untuk mengurangkan terjadinya dagu berlapis/double chin.

4. Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.

IKLAN

5. Senyum labar sambil bibir tertutup rapat. Tahan selama 15 saat. Kemudian kembali ke wajah asal dan lakukan senyuman lebar hingga menampakkan semua barisan gigi anda. Tahan selama 15 saat dan ulang langkah ini beberapa kali.

6. Tutup mulut dan kembongkan pipi kiri, tahan selama 5 saat. Kemudian lakukan pada pipi kanan dalam kiraan masa yang sama. Ulang langkah ini beberapa kali.

Wajah Runcing & Badan Langsing. Nak Dapatkannya, Buat Cara Begini!

IKLAN

7. Bentukkan bibir seperti huruf O buat beberapa ketika dan kemudian lepaskan perlahan-lahan sehingga anda senyum lebar selebarnya. Ulang langkah ini beberapa kali.

Selain bentuk wajah yang tembam dan memerlukan untuk diberi tumpuan,  umumnya bagi seorang ibu ada satu lagi masalah yang sukar untuk di atasi alam penjagaan kecantikan ini.  Lain tak bukan adalah bab membuang lemak di bahagian perut. Seakan lemak-lemak yang terkumpul selepas melalui proses mengandung dan melahirkan itu begitu ‘degil’ hingga sukar disingkirkan.

Untuk itu, elok dicuba pula petua ini dengan menggunakan limau nipis.

Wajah Runcing & Badan Langsing. Nak Dapatkannya, Buat Cara Begini!

Dikatakan perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula apabila diminum setiap hari juga dapat membantu ibu-ibu untuk mendapatkan perut yang ramping. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI