Cara pemakanan yang diamalkan oleh Rasulullah SAW merupakan satu cara yang patut dicontohi. Sudah pastinya pemakanan yang diambil oleh Rasulullah SAW sangatlah mementingkan kesihatan.

Dalam al-Quran juga ada menyatakan bahawa makanlah makanan yang halal dan janganlah mengambil makanan yang sudah dilarang oleh agama.

Sebagaimana perkongsian wanita ini Mastura Rashid ,  dari grup Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) yang menyediakan talbinah. Umumnya makanan ini  adalah sejenis bubur lembut yang diperbuat dari tepung barli dan gandum yang berserta dengan kulitnya dicampurkan dengan air atau susu

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Semalam buat air barli. Harini saya buat talbinah dari barli yang dah masak semalam.
Dan ini juga antara best natural remedy saya.

Setiap kali rasa down, saya akan makan talbinah kerana ia membantu stabilkan mood dan emosi saya selepas itu.

Dalam perubatan islam, talbinah berkhasiat untuk merawat kesedihan dan depresi, seperti yang rasulullah saw sarankan.

Mudah je nak buat kalau kita dah masak barli. Talbinah ni pun saya buat dari barli yang dah dimasak semalam.

IKLAN

Wanita Ini Kongsi Cara Buat Talbinah, Makanan Sunnah Banyak Khasiatnya

CARA PENYEDIAAN

– Scoop 3 sudu besar barli
– Tambah 2 cawan susu segar atau fullcream
– Kisar hingga hancur
– Masak dalam pot kecil dengan api perlahan. Tak perlu tambah apa-apa pemanis, garam atau bahan penyedap.
– Okeh nampak je susu nak mendidih, terus tutup api ya.
Masa nak makan, barulah saya akan tabur dengan kekacang, buah kering (kranberi, tin, kiwi, aprikot), pisang dan sedikit madu.

Kalau belum masak barli, boleh blend halus biji barli mentah, dan masak dengan susu segar atau full cream. Nampak susu nak mendidih, terus tutup api.

MANFAATNYA

Dalam perubatan cina, fungsi barli bagus untuk perut, limpa dan peparu. Mereka yang ada demam, batuk, fungsi perut kucar kacir, eloklah amalkan barli.

Ada yang tanya, boleh tak makan barli waktu mengandung dan menyusu?
Dalam perubatan cina, barli tak boleh dimakan ketika mengandung.

IKLAN

Tapi saya makan dan amalkan hampir setiap hari waktu mengandung kerana air barlilah yang menjadi pengalas perut dan beri tenaga waktu morning sickness teruk beberapa bulan.

Waktu menyusu dan berpantang juga saya minum air barli. Minuman ni membantu saya dan baby tidur lebih lena tanpa berjaga kerap tengah malam. Alhamdulillah susu tak drop. In fact khasiat barli pun baby boleh dapat melalui susu kita.

 

Secara amnya, barli bagus untuk meredakan demam, mengurangkan gula dan kolestrol dalam darah, merawat sistem penghadaman, anti-kanser, atasi darah tinggi, atasi insomnia dan menguatkan sistem pertahanan badan.

Talbinah ni boleh diberi pada anak kecik ya. Seawal umur 7 bulan, bila anak dah boleh makan.

Untuk anak yang belum tumbuh gigi, saya sarankan bagi talbinah kosong. Barli dikisar lumat dan dimasak dengan susu segar. Tak perlu letak apa-apa pemanis atau perisa.

Kalau anak dah tumbuh gigi dan pandai makan bubur kasar, bolehlah blend kasar barli. Sama, bagi je talbinah kosong pada anak. Blend kasar tu untuk merangsang pertumbuhan gusi bila anak mengunyah-ngunyah.

IKLAN

Untuk orang yang ada depresi, darah tinggi dan kencing manis, jadikan talbinah makanan kesihatan. Kalau boleh amal setiap hari, amalkan je.

Stockup kekacang, buah kering dan madu asli di rumah untuk jadi penyedap talbinah.

InsyaAllah bila amalkan selalu, kita boleh nampak perubahan dari segi berat badan, saiz perut, bacaan gula & darah, dan emosi.

Tu je sharing pagi ni.
Semoga bermanfaat.

Sumber: Mastura Rashid

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Wanita Ini Kongsi Cara Buat Talbinah, Makanan Sunnah Banyak Khasiatnya