Kuih ini dibungkus dengan daun pisang. Rasanya yang lembut lemak lemak manis memang memikat selera.

Sejenis kuih tradisi yang diperbuat daripada tepung dan berinti kelapa, kuih ini susah nak dapat sekarang ni, jadi apa kata buat je sendiri.

Nah admin kongsikan resipi dari Opah Mas Cotek.

Tepung Bungkus… salah satu kuih fav opah.. mesti buat tiap kali ramadhan.. inti pulak mesti dibalut dgn tepung pulut…perghhh…
ok dh siap… mcm biasa le.. dh siap awal boleh le opah lunjor²kan kaki… ateeeeeeee

Tepung Bungkus

 

Bahan Tepung Beras (badan luarnya)
1 1/2 cwn tepung beras
4 cwn santan
garam secukup rasa

Bahan Doh Tepung Pulut
1 1/2 cwn tepung pulut
air secukupnya
Bahan Inti
3 cwn kelapa parut putih
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air
1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air
2 helai daun pandan disimpul
~masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan
~masukkan kelapa parut
~masak sehingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum
~dgn api perlahan kacau rata sehingga intinya lembab² sedikit
~angkat kemudian sejukkan
Daun Pisang Secukupnya dilayur

IKLAN

Caranya
~masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut, jadikan doh
~ambil sedikit doh masukkan inti (bentukkan/bulat²kan) opah lonjongkan doh inti tu.. dh terbiasa.
buat sehingga habis/ketepikan
~tepung beras, santan dan garam satukan kemudian masak sehingga pekat dan meruap
~tutup api


~sediakan daun pisang, ambil 1~2 sdb adunan tepung beras ratakan kemudian masukkan doh berisi inti tadi

IKLAN


~bungkus dan kemaskan


~kukus 15 ~20min


~sejukkan dan sedia dihidangkan


** ngam² sukatan ni 30 biji…

Selamat Mencuba!