Bila sebut tentang menu yang berasaskan lembu, pasti anda kurang tahu cara memasak bahagian lidah lembu.

Jangan bimbang kali ini, kami kongsikan cara memasak lidah lembu yang paling senang dan semestinya sedap.

Mengikut tuan empunya resipi Sh S. Soffian, cara ini pastinya membuatkan lidah lembu lembut dan empuk lebih daripada daging wagyu!

Lidah Lembu

Wow! Ini Cara Paling Senang Nak Masak Lidah Lembu

IKLAN

Bahan-Bahan:

  1. 1 Lidah lembu
  2. 1/2 cawan kicap manis cap udang
  3. 1/2 bar buttercup
  4. 1 sudu besar lada hitam
  5. Air anggaran 2 cawan lebih

Cara-Cara: 

– Keluarkan lidah lembu yang telah direbus dalam pressure cooker untuk mudah buang kulit lidah dan dibersihkan serta buang hanyir lembu.

IKLAN

– Selepas rebus masukkan separuh cawan kicap manis cap udang dalam periuk belanga. Jangan cap lain nanti pahit tak sedap.

– Kemudian masukkan buttercup separuh bar. Selepas tu letak lada hitam secukupnya dalam 1 sudu besar.

IKLAN

– Terakhir sekali masukkan air sampai separuh lidah terendam. Rebus hingga kuah agak pekat.

– Api jangan terlalu kuat, mulus2 je takut nanti rentung. Pastu tengok2 kan dan pusing2kan supaya masak sekata lidah tu.

– Bila dah pekat kuahnya. Potong lidah nipis2 dan masukkan dlm mangkuk dan siram kicap rebusan tadi. Selamat mencuba!

Sumber:  Sh S. Soffian

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI