Kelahiran cahayamata adalah anugerah yang tidak ternilai buat setiap pasangan yang bergelar suami isteri. Malah momen kelahiran anak tersayang menjadi kenangan manis dan begitulah sebaliknya.

Namun, setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi buat hambanya. Dugaan yang diberi kepada hambanya adalah kepada insan yang terpilih.

Kita sebagai makhluk ciptaannya, harus redha dan menerima amanah yang diberikan kepada kita dengan sebaiknya. Mahu tahu, dugaan yang mendatang adalah ‘kunci’ untuk kita melangkah ke pintu syurga.

Pereka fesyen terkenal, Anas Abdullah berkongsi kisah tragisnya yang tidak dapat menerima hakikat anak keduanya merupakan anak Sindrom Down sehingga melarikan diri selama 10 hari. Namun siapa sangka, kini anak ini yang berusia enam tahun ini adalah kunci kepada kejayaannya kini.

Nur Iman, nama anak kedua saya bermakna cahaya iman. Selama 10 hari saya melarikan diri disebabkan tak boleh menerima kenyataan. Oleh sebab itu saya namakan anak saya Nur Iman. Kehadiran Iman memang telah mengubah hidup saya 100%. Saya juga akui, kini saya menumpang rezeki Iman.

Doa nak sambut anak sendiri

Oleh kerana kelahiran anak yang sulung, saya tak sempat nak lihatnya lahir. Jadi saya ralat. Memang excited nak ada pengalaman tu. Jadi saya minta dengan dengan Allah untuk lihat proses kelahiran ini. Jadi bila tahu isteri hamil kali kedua setiap hari saya akan minta, “Ya Allah, harap saya dapat tengok untuk anak ke dua ni”. Dan saya percaya Allah Maha mendengar dan kabulkan permintaan saya.

Allah bagi saya tengok isteri saya  bersalin di rumah. Memang tak sempat nak pergi ke hospital. Saya yang sambut anak kedua saya, Nur Iman di rumah. Doktor jangka anak saya lahir 21 /1 .

Sebelum kejadian tu, pada 30/12 isteri saya bawa anak pertama pergi swim. Masa tu anak 1st tu (Nur Kasih) bertatih, duduk pulak atas perut isteri. Dan isteri mengadu sakit setelah itu. Bawanya ke klinik untuk  check. Doktor kata ok. Tak ada apa. dan ia tak membahayakan.

Dalam pukul 10 malam isteri kerap gi toilet membuang air kecil. Berlarutan sehingga 2 pagi. Sehingga saya terlelap saya dengar isteri saya menjerit. “Yang, baby nak kuar”. Dalam keadaan tu saya rasa macam mimpi.

Saya buka mata. Lihat isteri berdiri depan pintu toilet, dia pegang tuala. Saya merangkak ke isteri. Saya selak, nampak ada bentuk kepala keluar saya dengan tidak ada pengalaman.

Saya suruh isteri ke katil. Saya kata isteri jangan hentak punggung, sbb ada bayi. Isteri duduk, saya kata bawah. Isteri angkat kaki sebelah. Saya letak betul-betul kepala bayi, degn harapan bayi keluar. Saya rapatkan sikut. Isteri angkat kaki  dan bayi keluar.

Tak sempat nak pushh..isteri angkat kaki terus keluar. Lps bayi keluar. Ke siku saya, bayi saya peluk dan bayi . Bila tarik tali pusat, melekat. Kami panik. Isteri suh call polis dan mereka sambungkan ke hospital. Pihak hopsital guide untuk mengeluarkan uri.  Dalam 20 minit pihak hospital sampai dan isteri saya di bawa ke hospital. Saya sangat gembira dan tak sabar untuk berjumpa dengan anak saya.

 

“Anak Encik sindrom Down”.

Jam 9 pagi saya dibenarkan masuk ke  labour room. Saya lihat ramai doktor kerumun isteri. Doktor apa2 ker?  Doktor pertama sehingga doktor kelima mengucapkan tahniah. Akhirnya doktor ke 6 bersuara, “Encik kena terima kenyataan”, masa tu berdarau darah saya. kenapa?

“Anak Encik sindrom Down.” Masa tu saya rasa siling hospital hempap saya. Saya macam tak boleh terima hakikat betul anak saya sindrom Down.

Adik beradik saya 10 orang tak ada seorang sindrom Down. Sedara mara punya lah rama kitaorg tak pun sindrom Down. Jadi saya rasa kenap aAllah, buat saya macam ni. Saya tertanya-tanya, kenapa, kenapa.!

Apabila saya ada perasaan macam tu, tahu tak apa saya buat?. Saya keluar terus  dari  labour room, terus masuk kereta. Bawa kereta, tak tahu tahu nak pergi mana. Tapi dalam fikiran saya, nak jumpa atuk saya. Saya rapat dengan atuk yang menjaga saya sejak kecil lagi. Atuk saya tinggal di Singapora. Bayangkan masa tau tak ada apa-apa saya terus ke jeti. Sampai Skudai baru perasan, yang  saya tak bawa pasport.

Apabila jadi macam ni, saya tak dapat jumpa atuk. Saya pun memberontak. Bila setiap kali buka  telefon.  Semua org kata sabar Anas, Anas kat mane? Semua cari saya. Saya offkan telefon. Saya memang tak nak terima  padangan orang. Orang tak  faham saya. Macam nak baling je telefon tu. Mak saya call dan siapa-siapa pun saya tak suka.

Bila tak dapat masuk Singapura. Saya ke  Desaru. Saya macam menyalah Allah dan  takdir. Masa tepi laut, saya kata, “Ya Allah kenapa zalim buat aku macam ni.”

Dan tiada jawapan itu buat diri saya. Dari hari 1st , saya lari sy ke Desaru, hari kedua ke Kota Tinggi, Melaka dan Port Dickson, saya banyak habiskan masa. Saya sehelai sepinggang ketika itu. Pergi pasar malam atau mall beli baju. Saya nak bersendiri . hari last yang ke 10, saya menginap di salah sebuah hotel di Bangi. 

Dapat message dari atuk

Apabila saya on telefon. Saya dapat message daripada atuk.  “Anas atuk nak makan dengan Anas.” ..Ya Allah, atuk di rumah ummi, nak makan dengan anas. Ini right time. Mak saya di kajang, setengah jam je.saya check out. Terus ke rumah mak. Saya lihat atuk mmg kat meja makan. Mak ayah ada mereka diam. Lepas makan atuk cakap dengan saya.

“Atuk nak tanya,  Anas mcm anak tu?.. Inilah masa yang saya tunggu, sebab mak ayah saya ada kat situ. “Atuk saya tak nak dengan anak tu? Habis tu Anas nak buat apa?. “Saya nak hantar dia di rumah kebajikan”. Tpi cara atuk  jawp tu saya rasa mcm nak peluk je atuk sbb dia menyebelahi saya. “Bagus jugak nak hantar ke rumah kebajikan tapi bagi 3 alasan yang kukuh supaya atuk boleh menyebelahi anas. “

Tapi masa tu rasa terbuku hati. Saya pun luahkan

“Atuk saya ni designer fesyen baru, saya buat baju artis dan ramai costumer, ini melibatkan rezeki saya, masa depan saya, saya malu ada anak sindrom Down. Allah tak adil pada saya,”

Atuk kata. “Betul jugak, betul-betul”.

Tapi ini jawapan atuk saya yang saya buat saya insaf. Beliau merupakan iman masjid di Singapore

“Anas, atuk  ni bukan designer. Atuk ni iman masjid je. Atuk ni  hafal Quran. Atuk ni tak confirm masuk syurga. Tapi anak yang kita nak htr ke rumah kebajikan ni , dialah kunci pintu syurga. Entah-entah kita jaga dia, dia yang bawa kita masuk syurga.

“Hidup atuk ni dah separuh di  masjid. Tapi tak confirm masuk syurga . Percayalah tapi jik anas nak masuk syurga  anass jaga anak ini insyAllah.

“Anas, pernah korek-korek tanah jumpa cacing dlam tanah. Saya jwp pernah. Itu cacing  Anas,. Allah cipta cacing hidup bawah batu. Daripada kecil Allah bagi rezeki pada dia, apabila besar, ia boleh membiak bila jumpa pasanagannya. Itu anas hamba Allah yg hidup bawah batu. Tak kan hamba yang dia cipta tak sempurna, dia tak bagi rezeki. Entah-entah kita jaga dia rezeki kita lebih mencurah-curah. Malah kita yang menumpang rezeki dia. (Dan memang pun, itulah yang saya rasakan sekarang. )

“Anas, Anas ker tentukan masa depan. (masa tu saya nak jawab tapi atuk bagi signal  letak tangan kat mulut suruh diam). “Anas, hari esok pun bukan kita yang tentukan. Anas buat baju-baju cantik untuk  artis. Apa yang anas dapat. Dapat tiket untuk red carpet dengan artis tu. Tapi Allah bagi Anas kelebihan buat baju cantik2 utk anak anas  yang nak di hantar ke umah kebajikan, entah-entah dia bagi tiket  untuk ke red carpet ke syurga.” Tersentap saya dengar nasihat atuk saya.

 “Cuba Anas tengok cara Allah bagi amanah tu kepada Anas.”

Saya terdiam.

“Allah tak bagi bayi tu kuar pada doktor atau bidan yang sambut. Tapi Allah bagi pada Anas. Allah pilih anak utk  jaga amanah ni. Allah pilih Anas utk sambut bayi tu.”

 Saya rasa memang betul apa yang atuk cakapkan. Saya lihat mak ayah menangis. Ya Allah, saya kena cari anak saya

“Terpulanglah pada Anas. Atuk dah cakap pada Anas semua ni. Tugasan dan tanggungjwb atuk dah selesai. Terpulang pada Anas. Jika Anas nk htr ke rumah kebajikan , Anas hantarlah.”

Perasaan tak sabar nak tengok Iman

Selepas atuk memberi nasihat. Hati saya tersentuh. Saya salam atuk dan mak ayah terus keluar. Perasaan ketika itu, memang tak sabar nak jumpa anak. Masuk dalam kereta, hati menggeletar, lutut bagaikan lembik. Saya menangis sebab memikirkan kenapalah saya buat macam ni. Jahatnya saya. Saya mula gerak ke hospital.  

Saya  tak  tahu nak cari anak saya dan isteri saya.  Saya tanya nurse. Jumpa doktor kanak-kanak. Mungkin di wad incu, tengok board ada nama isteri dari wad ke wad. Akhirnya jumaa nama isteri saya.

Terus pergi tengok anak. Memang nampak ada saluran tiub pada hidung. Tiba-tiba ada seorang doktor, “you ayah bayi ini. Dah 10 hri saya tunggu you. Utk sign surat utk amik  kebenaran air tulang belakang sebab nak cek kromosom dan genetik dalam badan.”

Kata saya, jika itu yang terbaik saya sign surat itu.   Saya tanya, bagaiman keadaan anak saya dotor. Doktor kata “ Anak you very weak. You nampak tak tiub kat hidung tu. Anak you tak ada tenaga utk hisap susu ibu.  Tiub ini digunakan untuk memastikan susu masuk ke dalam perutnya. Itulah yg buat dia survive hingga sekarang”.

Dan isteri saya memang menunggu saya untuk sign surat itu.

 Ya Allah, kesian anakku. 

Pegang anak selepas 10 hari

Saya pun pegang anak saya, saya menangis depan anak. Demi Allah saya rasa bersalah, berdosa. Saya nekad, cantik atau buruk saya bersumpah dengan nama Allah , saya akan jaganya.

Esoknya pagi kul 8 saya dapat panggilan dari hospital daripada seorang doktor.  “Encik Anas,  sesuatu miracle berlaku hari ini. Anak  you kardiovaskular (jantung, paru-paru) berfungsi  dengan baik hari ini. Anak you dah buang air bsr, air kecil, anak you dah boleh keluar hari ini.”

Saya terkejut. Ya Allah anak saya tunggu saya 10 hari untuk saya terima dia. Bila hr ke 11, bawa pulang anak. Pada hari yang saya, saya daftar nama anak.  


Perubahan hidup selepas kehadiran Iman

Saya dulu seorang yng bangga diri dan sombong. Jika buat fashion show rasa bagus sangat. Bila saya keluar, ada orang ramai tepuk pada saya.  Saya rasa the besT. Boleh buat baju untuk selebrtiti adalah terbaik bagi saya. Namun, apabila Iman hadir, kehidupan saya.

Pada awalnya memang saya boleh terima  Iman, tetapi untuk bawa dia keluar jalan sana sini saya rasa ada perasaan malu dalam diri. Tetapi perasaan malu ini  berubah disebabkan sokongan beberapa selebriti yang menempah baju dengan saya.

Selebriti yang buat saya betul-betul berubah adalah  abang Zainal Abidin. Masa tu ada rancangan mentor. Saya buat baju protegenya. Hari tu, Abang Zainal nak datang kedai. Saya bagi susu anak saya hingga kenyang. Saya letak dalam bilik di butik supaya dia tidur. Alamak artis nak datang rasa malu kan. Tengah buat fitting, tetiba anak saya merangkak, keluar dari fitting.

Sekali Abang zainal, kata “Hey ada baby! Dia dukung dan tak kekok. Dia bagi anak saya main game, anak saya tekan-tekan kemudian baling kat lantai. Saya kata jgn bagi anak saya, anak saya baling lagi. Abg Zainal padang saya, dan bagi lagi tablet pada anak saya, kali ke3 anak saya baling lagi, saya terus pegang  tab tu, saya kata “ Abang jgn bagi anak saya, anak saya ni sindrom down, dia tak tahu apa2.

Abg zainal pusing pada saya, dan berkata, “Tahu tak abang ni siapa,” Abg kan legend, artiss hebat, “Salah tu, abang ni Duta Kanak-Kanak Down Sindrom. Anas, jangan malu, jgn ada keraktor mcm ni. Kena  berubah. Patutnya bangga ada anak mcm ni. Kena tonjolka kehadapan. Bermula dari situlah saya hantar anak ke Persatuan Sindrom Down Malaysia.

Isteri saya bekerja. Jadi memang anak ni saya uruskan sebab bekerja sendiri. Hantar rumah pengasuh tak lama sebab mereka tak boleh handle anak macam ni.  Begitu juga kisah dengan kak Sharifah Shahora, anak saya rentap rambut palsunya lepas shooting. Saya jelaskan yang anak tentang anak saya.

“Anas akak faham, dia budak. Takpe biarlan, ni anak syurga. Jika nampak orang, tak perlu explain.”  Beberapa artis terkenal turut memberi nasihat dan kata-kata semangat kepadanya termasuk Era Fazira dan Zaina Zain.

Alhamdulillah rezeki saya semakin bertambah selepas kehadiran Iman.

Antara busana ciptaan digayakan  artis antaranya  Amalina , Ramlah Ram, Siti Nordiana, Noralbaniah dan Shima.

Sumber: Fb Anas Abdullah / Insta: anasabdullah.kl

 

 

Tinggalkan Komen