Senggugut adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. Ia dikenali sebagai “dysmenorrhoea” dalam bahasa inggeris.
Ada antara kaum wanita yang mengalami masalah senggugut yang serius setiap bulan. Sehinggakan ada yang tidak larat nak bangun dan ada yang berguling-guling di atas katil sambil menahan kesakitan. Paling teruk sampai boleh muntah-muntah sehingga pengsan.

Selain pengambilan ubat oleh doktor, anda yang mengalami masalah senggugut boleh mencuba petua yang menggunakan bahan-bahan semula jadi ini.

Bahan-bahan

Ikut Petua Ini Jika Mahu Redakan Masalah senggugut.

* 8 batang serai dan diketuk-ketuk
* 1 ketul halia sebesar ibu jari
* 1 sudu besar habatussauda
* 1-2 sudu besar madu
* 4 gelas air

Cara- cara:

Ikut Petua Ini Jika Mahu Redakan Masalah senggugut.

IKLAN

♦ Satukan kesemua bahan tadi kecuali madu ke dalam periuk. Kemudian rebus sehingga mendidih dengan api yang perlahan.

Ikut Petua Ini Jika Mahu Redakan Masalah senggugut.

♦ Tapis rebusan tadi dan biarkan sejuk. Kemudian masukkan madu dan kacau rata. Sedia untuk diminum. Minum sekali sehari pada permulaan haid dan seeloknya pada waktu malam.

KHASIAT SERAI

IKLAN

Bersifat antiseptik, anti depresi, anti mikrobial, anti fungal serta astringen. Membantu memecahkan angin serta melancarkan darah haid.

KHASIAT HALIA

Bersifat antacid, antibakterial serta anti fungal. Terkenal dengan alternatif untuk melancarkan peredaran darah dan memecahkan angin dan toksin dalam badan.

IKLAN

KHASIAT HABATUSSAUDA

Bersifat antioksidan, anti depresi, anti bakterial, antiseptik, anti aging serta anti fungal. Berupaya untuk merawat masalah peranakan termasuk melancarkan pengeluaran darah haid. Ia juga memelihara keseimbangan dan kekuatan sistem hormon serta melambatkan proses penuaan.

Rasa rebusan teh serai ini sedikit pedas dan mint-mint gitu. Amat berkesan untuk redakan senggugut.

*Elakkan minum ais untuk kesan optimum.

sumber: Sumaiyah Abdullah