Bulan puasa bakal tiba. Apabila tiba waktu berbuka puasa adalah waktu yang ditunggu-tunggu. Apalagi jika merasa lapar atau haus selama seharian. Dan biasanya untuk berbuka, kamu pun sudah siap dengan pelbagai menu.

Minuman dengan biji selasih lebih sering dijadikan sebagai pelengkap minuman, terutama di bulan puasa. Bukan sahaja rasa enak, tapi ia banyak khasiat.

Ini sebab minuman biji selasih wajib ada untuk hidangan berbuka puasa.

15 Alasan Untuk Berbuka Puasa Dengan Minuman Berisi Biji Selasih.

Dah lama tak minum biji selasih ni. Biasanya selasih ni femes di bulan puasa, buat minuman masa berbuka. Rasanya sejuk dan segar.

Biji selasih banyak manfaatnya untuk kesihatan badan.

Mengandungi banyak nutrien seperti karbohidrat, vitamin, mineral, lemak dan serat.

Khasiat biji selasih:

 

  1. Mengawal gula dalam darah

Biji selasih boleh membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.

Rendam 2 sudu teh biji selasih dalam segelas air, minum selepas makan selama sebulan.

 

  1. Mengurangkan rasa lapar

Biji selasih sangat bagus untuk diet kerana ia dapat melambatkan rasa lapar. Perut akan sentiasa berasa kenyang. Secara tidak langsung ia dapat mengawal makan secara berlebihan.

 

  1. Merawat insomnia

Biji selasih mampu untuk mengurangkan kebimbangan atau insomnia. Bagi mereka yang mengalami kegelisahan yang berlebihan atau insomnia, sangat baik makan atau minum biji selasih.

 

  1. Meredakan gastrik

Rebus 1 sudu selasih dengan 4 gelas air. Bila suam campurkan dengan 1 sudu madu asli. Minum 2 kali sehari, pagi dan petang.

 

  1. Untuk kecantikan kulit

Tumbuk 1 sudu biji selasih sehingga lumat, campur sedikit air panas. Gaul rata hingga jadi pes, biarkan sejuk. Pakai sebagai scrub pada muka dan leher. Lakukan selang sehari sebelum mandi.

 

  1. Mengurangkan sakit gigi

Ambil 10 gram biji selasih, 4 biji bunga cengkih direbus bersama dengan 4 gelas air. Bila suam minum 1 gelas airnya. Amalkan sehingga hilang rasa sakit.

 

  1. Sebagai ubat penahan sakit

Biji selasih sangat bagus untuk mengurangkan rasa ketakutan dan kebimbangan yang berlebihan.

IKLAN

Ambil 1 sudu selasih direndam dalam air. Campurkan 1 sudu madu dan jus limau, kemudian minum.

 

  1. Melancarkan sistem penghadaman dan usus

Biji selasih kaya dengan pektin yang mempunyai kebaikan prebiotik. Ia mampu meningkatkan bakteria baik termasuklah bakteria antiradang yang baik untuk kesihatan usus.

 

  1. Mengawal Kolesterol

Kandungan Pektin dapat menurunkan kolesterol darah dengan menghalang penyerapan kolesterol di dalam usus.

Memakan 30 gram (7 sudu teh) biji selasih setiap hari selama satu bulan dapat membantu menurunkan kolesterol sepenuhnya sebanyak 8 peratus.

 

  1. Menguatkan tulang

Kalsium dan magnesium sangat penting untuk kesihatan tulang dan fungsi otot anda, sementara zat besi sangat penting untuk pengeluaran sel darah merah. Memakan biji selasih dapat membantu anda memenuhi keperluan harian nutrien ini.

 

  1. Meningkatkan Daya Tahan Tubuh

Tubuh memerlukan antioksidan seperti antiokpolifenol untuk menguatkan sistem ketahanan badan.

Dengan pengambilan biji selasih secara teratur dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

 

  1. Menjaga Kesihatan Kulit

Antioksidan dan flavonoid di dalamnya mampu melawan kesan radikal bebas yang boleh menyebabkan tekanan oksidatif dan akhirnya menyebabkan mutasi sel, mengakibatkan kedutan, bintik-bintik usia, dan cela. Pengambilan biji selasih secara berkala dipercayai dapat mengurangkan parut dan bertindak sebagai agen antipenuaan.

 

  1. Meningkatkan metabolisme

Rendam 1 sudu selasih terlebih dahulu. Ambil 1 sudu madu, 2 gelas air dan 1 biji lemon, ambil jusnya, kisar.

IKLAN

Campurkan biji selasih dengan bahan yang dikisar. Minum setiap pagi.

Dengan cara ini metabolisme akan dirangsang dan ia dapat menurunkan lemak secara berkesan dan cepat.

 

  1. Membantu merawat buah pinggang, kanser dan ketumbuhan.

Minum selasih yang dicampur madu sekerap yang boleh dalam tempoh 3 hingga 7 hari berturut-turut.

Selasih dapat menyerap toksin yang berlebihan dan menyingkirkannya secara perkumuhan.

 

  1. Mengurangkan asma, bronkitis dan batuk.

Rebus 1 inci halia dan 1 sudu selasih dalam 3 gelas air. Bila suam campur 1 sudu madu. Minum 1 gelas setiap pagi.

 

Boleh la amal minum biji selasih. Mudah sangat tak renyah pun bahan bahannya. Jom la ikhtiar.

 

Sumber: Elly Aziz

 

 

 

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.

15 Alasan Untuk Berbuka Puasa Dengan Minuman Berisi Biji Selasih.

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

15 Alasan Untuk Berbuka Puasa Dengan Minuman Berisi Biji Selasih.