Saat melahirkan anak, pasti sang ibu perlu melalui proses berpantang. Ada yang mengikut cara tradisional tak kurang yang memilih cara moden.

Walau apa jua pilihan yang penting itu adalah untuk kesihatan diri dan juga bayi.  Terutama bagi bayi yang menyusu badan.

“Maryam Masuk Islam, Bukan Kaum. Tak Wajib Dia Ikut.” Ryzal Minta Netizen Beri Ruang & Hormat Cara Maryam Berpantang!Bagi sesetengah ibu  Kini memilih cara yang lebih  moden sehinggakan hampir tidak mengikut kaedah pantang seperti dahulu. Sehingga kan perkara ini sering menimbulkan perdebatan antara netizen Di media Sosial.

“Maryam Masuk Islam, Bukan Kaum. Tak Wajib Dia Ikut.” Ryzal Minta Netizen Beri Ruang & Hormat Cara Maryam Berpantang!

Sementelah ada selebrti yang memuat naik kaedah berpantang. Terbaru, isteri kepada Ryzal Ibrahim iaitu Maryam . Selebriti media Sosial ini turut menerima tempias teguran netizen baru-baru ini sehinggakan Ryzal berkongsi mengenai isu tersebut.

“Maryam Masuk Islam, Bukan Kaum. Tak Wajib Dia Ikut.” Ryzal Minta Netizen Beri Ruang & Hormat Cara Maryam Berpantang!Maryam atau nama sebenarnya You Narae, iaitu wanita warga Korea. Isteri saya bukan Melayu, bukan Cina, bukan India dan budaya negara lain tidak diwajibkan untuk dia ikuti. Isteri saya peluk Islam atau erti kata lain tukar agama bukan tukar budaya. Jadi, janganlah paksa orang menerima budaya bukan miliknya.

“Maryam Masuk Islam, Bukan Kaum. Tak Wajib Dia Ikut.” Ryzal Minta Netizen Beri Ruang & Hormat Cara Maryam Berpantang!“Setakat ini, Maryam menjalani pantang cara tradisional dengan bertungku, mengurut, mandi herba dan makan makanan pantang dalam pantauan saya dan Confinement Lady dari @natalismothercare yang datang rumah kami. Itu sudah memadai bagi saya dia sanggup ikut walau bukan budaya dia,” tegas Ryzal lagi menerusi kapsyennya.

“Maryam Masuk Islam, Bukan Kaum. Tak Wajib Dia Ikut.” Ryzal Minta Netizen Beri Ruang & Hormat Cara Maryam Berpantang!Pasangan yang cukup dikenali dengan nama @duriankimchi itu menerima beberapa komen yang mempersoalkan cara Maryam berpantang.

IKLAN

Jelas Ryzal, walaupun isterinya kini sudah bergelar muslimah, namun dia berharap supaya budaya isterinya itu dihormati.

“Kalau budaya pantang Melayu itu wajib untuk semua kaum, adakah orang Islam di Korea, Jepun, Eropah akan kena ikut juga? Maryam masuk Islam, bukan masuk kaum.

“Maryam Masuk Islam, Bukan Kaum. Tak Wajib Dia Ikut.” Ryzal Minta Netizen Beri Ruang & Hormat Cara Maryam Berpantang!“Budaya dan warisan keluarga di Korea masih miliknya walaupun dia seorang Muslimah atau saudara baru. Saya minta Hajjah, Makcik, Akak serta semua disini supaya berikan ruang kepada Maryam dan hormat budaya miliknya,” Katanya lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryzal Ibrahim (@ryzalibrhm)

Sumber: ryzalibrhm

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Ada Tempat Letak Pewangi Dengan Betul, Barulah Satu Kereta Berbau Harum. Ini Caranya!

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI