20 Orang Guru SJKC Mun Choong Bercuti Bersama Keluarga, Mangsa Tragedi Tanah Runtuh

Sejak kejadian tanah runtuh di tapak perkhemahan, Father’s Organic Farm yang terletak di Batang Kali, Hulu Selangor pelbagai kisah yang dipaparkan di media sosial.

Rata-rata kisah mengudang sebak dikalangan wargamaya. Paling menyedihkan difahamkan 20 orang guru bercuti bersama Keluarga.

 

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

IKLAN
20 Orang Guru SJKC Mun Choong Bercuti Bersama Keluarga, Mangsa Tragedi Tanah Runtuh
Chin Ong (tengah) ditemui di Balai Polis Hulu Yam Bharu, Hulu Selangor pada Jumaat.

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Mun Choong, U Chin Ong, berkata beliau dimaklumkan tapak perkhemahan River Hilltop, Farmview and River Side, Jalan Genting-Batang Kali selamat bagi tujuan rekreasi.

Guru bersama keluarga mereka berkhemah di situ sejak 3 hari lalu. Sepatutnya pulang pada 10 pagi hari ini. Beberapa rombongan sekolah diselamatkan oleh pengunjung lain dari kem di sekitar lokasi kejadian.

Katanya, selain HKL, ada guru dipindahkan ke Balai Polis Hulu Yam Bharu untuk menerima rawatan oleh petugas HKL.

“Ada seorang guru wanita bersama bayinya masing-masing menangis ketika dirawat tadi.

“Mujur mereka hanya cedera ringan. Bekalan susu juga ada saya bawa untuk bayi itu,” katanya ketika ditemui di Balai Polis Hulu Yam Bharu pada Jumaat.

IKLAN

“Mereka berkhemah sempena cuti persekolahan hujung tahun. Mereka patut pulang ke kediaman masing-masing pagi ini.

“Guru terbabit bercuti di ladang itu kerana berasakan kawasan itu selamat dan rata. Ada dua kem di kawasan itu, kejadian tanah runtuh teruk di kem satu,” katanya.

Sementara itu, beberapa petugas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dilihat membawa beberapa keperluan asas seperti makanan, pakaian, lampin dan selipar untuk mangsa di balai polis berkenaan.

20 Orang Guru SJKC Mun Choong Bercuti Bersama Keluarga, Mangsa Tragedi Tanah Runtuh

Untuk makluman, pada 16.12.2022: Pada jam 2.24 pagi tadi, Bomba Selangor telah menerima panggilan kecemasan berlaku kejadian tanah runtuh di Father Organic Farm, Jalan Genting, Batang Kali.

IKLAN
Pasukan Bomba daripada BBP Kuala Kubu Bharu, BBP Rawang dan BBP Genting Highlands mula tiba di lokasi pada jam 3.04 pagi.
Dilaporkan, kejadian tersebut telah berlaku di tepi jalan berhampiran Father Organic Farm dan telah menghempap tapak perkhemahan yang berada berdekatan dengan jalan tersebut.
Ketinggian runtuhan dianggarkan setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan sebesar 3 ekar.

Sumber: Harian Metro & Berita Harian

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

20 Orang Guru SJKC Mun Choong Bercuti Bersama Keluarga, Mangsa Tragedi Tanah Runtuh

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI