Anak perempuan kita sememangnya berbeza perangainya dengan anak lelaki. Malah cara untuk berdepan dengan emosi anak-anak perempuan juga perlukan sedikit kemahiran. Istimewa malah tersendiri.

Selain bijak mengawal, makanan juga memainkan peranan untuk mendidik anak perempuan. Lebih-lebih lagi menjadikan mereka lebih bijak, cantik dan sihat. Ibu pun boleh tumpang cantik sekali. Sama-sama amalkan.

Menurut Dr Rizal Abu Bakar, pakar otak, ada beberapa makanan superfood yang baik untuk otak seorang perempuan. Ibu-ibu wajib tahu!


Kenapa perlu kelihatan tua, sakit dan otak lembab ? Apabila kita boleh nampak cantik, sihat, lentik, muda dan otak power?

Kalau kita dambakan otak power, kulit cantik dan badan lentik, kita pasti mahu ambil superfood berikut setiap hari:

Gambar hiasan.

1. Greek Yogurt – GY ada probiotic. Bagus untuk otak dan usus. Kurangkan risiko kanser payudara. Kandungan 448 mg kalsium, dan lebih banyak dari susu.

2. Lemak ikan – Banyakkan ikan seperti sardin dan makerel. Kalau mampu ikan salmon boleh dimasukkan dalam senarai. Ambil lemak ikan begini akan jauhkan penyakit jantung, strok, lupus, arthritis dan nyanyuk.

ikan salmon

Ada lebih dari 20 kebaikan. Avocado adalah lemak sihat.

IKLAN

5- Chikpeas (kacang kuda) – phytoestrogen, calcium, iron. Ada ‘resistant starch’ bantu bakar lemak secara semulajadi.

6- Sayuran berdaun hijau – sesuai semasa mengandung. Banyak anti oksida. Vitamin K,C,E,B.

IKLAN

 

7. Berries (blueberries, blackberries, strawberries) – kaya dengan anthrocyanidins(powerful antioksida)

Lepas baca, cari dan amalkan dalam kehidupan kita. Otak kita tanggungjawab kita.

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar