Kebahagiaan rumahtangga, semuanya bermula dari suami isteri. Bagaimana mereka mencorakkan hubungan mereka supaya kekal sweet walaupun pelbagai rintangan yang perlu dilalui.

Sedangkan nak berjaya pun perlu menuntut ilmu, apatah lagi untuk perkukuhkan lagi keluarga kecil yang dibina, sememangnya perlu juga ilmunya. Semak apa 4 sifat yang perlu ada untuk suami isteri seperti yang dikatakan oleh Ustaz Wan Akashah dalam Keluarga Talk bertajuk “Dah Lama Kahwin Tetap Sweet”.

“Niat kita berkahwin tu bukan hanya untuk sementara waktu. Tapi niat tu ialah kita nak membawa isteri & anak kita sampai ke Syurga.

“Sebab tu biar kita sweet sampai kita meninggal.. Kerana itu bila kita ada wanaitu niat begitu untuk membentuk keluarga yang bahagia,keluarga yang sweet dengan sendirinya akan membawa sampai kita hilang nyawa..

“Kerana itu kadang-kadang kita lihat pasangan baru berkahwin bila nawaitu/niat tak betul, dia akan separuh jalan sahaja. Bila ada krisis dalam rumahtangga itu biasa,ujian dan cabaran itu biasa, Akan berlaku cabaran daripada anak, ujian daripada anak, ujian dari suami, ujian dari isteri, ujian dari jiran tetangga, daripada keluarga suami/isteri, itu memang akan dihadapi oleh semua pasangan.” katanya dalam video tersebut.

Sebab itu pentingnya kita ada empat sifat ini untuk kekal sweet :-

IKLAN

#1 Sentiasa memaafkan pasangan kita- Sentiasa amalkan sifat

#2 Sabar- apa jua keadaan, kadang awal kahwin sebagalnya perfect, tapi dalam keadaan itu ada datangnya ujian lain, jadi sabar.

#3 Redha – Redha dengan ketentuan Allah SWT

IKLAN

#4 Sentiasa syukur

Tambah ustaz lagi, kalau sifat ini ada pada suami, InsyaAllah, sweet till Jannah.

Boleh tonton video penuh Keluarga Talk episod bersama Ustazah Siti Bahiyah & suaminya Ustaz Wan Akashah di bawah ini

IKLAN

“4 Sifat Ni Kalau Ada Pada Suami & Isteri, InsyaAllah Sweet Till Jannah” – Ustaz Wan Akashah

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di https://toko.ideaktiv.com/product/ya-aku-mampu-susukan-anak/