Lazimnya badan akan terasa lesu dan cepat letih ketika berpuasa disebabkan tidak cukup tenaga. Jadi bagaimana untuk memastikan badan kekal bertenaga ketika berpuasa. Tentu ada caranya.

Berikut 5 Jenis buah yang boleh dijadikan diambil ketika berbuka dan bersahur sepanjang bulan Ramadan ini.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

 

1.KURMA

IKLAN

5 Jenis Buah Bantu Beri Tenaga Ketika Berpuasa, Baru Rasa Tak Letih!

Kurma merupakan salah satu makanan terbaik untuk diambil ketika mengerjakan amalan puasa. Hal ini kerana, mengambil buah kurma yang mengandungi kalori ketika sahur, terutamanya dapat membekalkan tenaga pada tubuh badan di siang hari.

2.PISANG

Biarpun kandungan gula dan karbohidrat pisang tinggi, buah-buahan yang penuh dengan nutrien ini menghasilkan makanan terbaik untuk dimakan semasa berbuka puasa. Ia mengandungi karbohidrat, serat, vitamin dan mineral yang sihat yang akan mengisi semula badan anda dengan cepat.

3.STRAWBERI

IKLAN

5 Jenis Buah Bantu Beri Tenaga Ketika Berpuasa, Baru Rasa Tak Letih!
Buah strawberi bagus diambil ketika berbuka puasa kerana mempunyai kelebihan dalam mengawal gula dalam darah. Buah ini juga, memperlambatkan proses pencernaan glukosa. Jadi, anda boleh mendapatkan bekalan zat dan cairan tanpa berisiko peningkatan gula secara drastik dalam darah.

4.OREN
Terdapat hampir setengah cawan (118 ml) air dalam sebiji oren, bersama dengan serat dan beberapa nutrien. Ini termasuklah vitamin C dan kalium, yang boleh meningkatkan fungsi imun dan kesihatan jantung anda. Air dan serat dalam buah oren boleh menggalakkan rasa kenyang, yang berguna untuk mengawal selera makan anda.

5.TEMBIKAI

5 Jenis Buah Bantu Beri Tenaga Ketika Berpuasa, Baru Rasa Tak Letih!
Memandangkan tembikai terdiri daripada lebih daripada 90% kandungan air, ia adalah buah-buahan yang bagus untuk dimakan semasa berbuka puasa. Hal ini kerana, air tersebut menjadikannya mudah dihadam dan membantu menghidratkan anda. Malah, kandungan airnya yang tinggi, tembikai mempunyai ketumpatan kalori yang sangat rendah. Ini bermakna sebahagian besar tembikai mengandungi sedikit kalori. Makanan dengan ketumpatan kalori yang rendah dapat membantu penurunan berat badan dengan menggalakkan rasa kenyang dan mengurangkan selera makan.

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

5 Jenis Buah Bantu Beri Tenaga Ketika Berpuasa, Baru Rasa Tak Letih!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI