Seramai 65 pelajar Tingkatan Satu dan Tingkatan Dua Sekolah Seri Puteri di Cyberjaya dijangkiti COVID-19. Perkara itu disahkan Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin dalam rakaman video di akaun Twitternya malam tadi.

Katanya, mereka sudah dihantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, hari ini.

“Selepas mesyuarat lewat petang tadi, saya dimaklumkan terdapat kes positif COVID-19 di Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya.”

65 Murid SBP Cyberjaya Dijangkiti Covid-19. YB Dr Radzi Jidin Mohon Doa Dipermudahkan Urusan Anak-anak Ni!

“Saya bersama Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia terus ke sekolah berkenaan malam ini untuk mendapatkan gambaran sebenar keadaan di sana,” jelasnya.

(1/2) pic.twitter.com/UzPGK1nkal

— Radzi Jidin (@RadziJidin) December 1, 2021

Menurut perkongsian video yang dikongsikan malam tadi, Radzi telah hadir ke sekolah berkenaan bagi memantau situasi sebenar yang berlaku di sekolah berasrama penuh (SBP) tersebut.

65 Murid SBP Cyberjaya Dijangkiti Covid-19. YB Dr Radzi Jidin Mohon Doa Dipermudahkan Urusan Anak-anak Ni!

“Kes covid berlaku di kalangan murid, asalnya daripada seorang guru dijangkiti Covid-19, dan saringan contact rapat guru tersebut didapati seorang cikgu lagi juga positif dan 6 orang murid didapati positif dan mereka berada di bawah pemantauan pihak sekolah.

IKLAN

“Apabila dilakukan contact rapat pada murid sekolah yang lain didapati  121 orang dan mereka telah dipotong gelangnya hari ini dan dibenarkan pulang ke rumah masing-masing”

“Dalam usaha mengurangkan jumlah murid berada di asrama, telah ada buat saringan dan didapati 65 orang murid adalah positif dan mereka telah di bawa ke MAEPS untuk pemantauan” jelasnya di dalam video tersebut.

Bahkan menurut ciapan yang dikeluarkan, Radzi juga memohon didoakan agar dipermudahkan urusan.

“65 orang pelajar tingakatan 1 dan 2 positif covid19. Ini merupakan kali pertama SBP kena kes sebanyak ini. Doakan dipermudahkan segala urusan. Akan update dari masa ke semasa,” demikian menurut ciapannya di twitter.

Pada 9 Oktober yang lepas, kementerian Pendidikan (KPM) memaklumkan mana-mana sekolah yang dikesan mempunyai kes Covid-19 perlu ditutup selama tujuh hari, tanpa menunggu alalisis risiko oleh Kementerian Kesihatan (KKM)

Institusi pendidikan di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Melaka mulaberoperasi pada 31 Oktober yang lalu.

Operasi institusi di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) itu adalah berdasarkan peralihan ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) sejak 18 Oktober yang lepas.

IKLAN

Sumber :  @RadziJidin,  Astro Awani 

 

Baca juga : Sayang Nak Buang Botol, Terus Buat Projek Tanam Sayur Dalam Botol. Hasilnya Tanaman Subur & Mudah Nak Jaga!

 

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

65 Murid SBP Cyberjaya Dijangkiti Covid-19. YB Dr Radzi Jidin Mohon Doa Dipermudahkan Urusan Anak-anak Ni!