Tentunya kita sebagai ibu bapa mahu anak belajar berpuasa terutama anak tadika dan sekolah rendah. Jadi ibu bapa perlulah menetapkan minda bahawa anak akan mula berpuasa pada tahun ni. Elakkan daripada bercanggah sesama sendiri dengan memberi alasan … Tak payahlah kot … Tunggu tahun depanlah … Kecil lagi tu, kesian dia … dan sebagainya. Ayat 159, surah Ali Imran ini boleh dijadikan sebagai moto:

فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ

Dan apabila kamu berazam maka bertawakallah kepada Allah.

Boleh ikut perkongsian ini sebagai panduan nak didik anak.

Anak2 didik pakcik yg grad 4-5, 6-7 tahun lepas masing2 dh ade anak kecik.. Ni pakcik bagi tips siket mcmn nk ajar anak2 kecik tu start berpuasa…

Tips ajar anak kecik berpuasa:

1. Ingat, anak kecik yg belum baligh belum wajib puasa.. Jadi jangan paksa sampai pengsan budak tu. Jangan pulak sampai dia rase serik untuk berpuasa dan rasa puasa tu satu siksaan bagi dia.. Kita ni selalu silapnya, bila bab puasa bersungguh kita ‘ajar’ anak2 dari umur 3-4 tahun lagi, tapi bab solat x pulak ditekankan.. So ajar anak berpuasa ni kena tengok juga persediaan psikologi anak2 kecik ye, pastikan dia sentiasa ada keinginan untuk improve puasa dia.

2. Yg penting didik jiwa anak2 kecik ni untuk suka nak belajar berpuasa, set target sama2 utk dia puasa berapa lama hari ni, berapa hari utk ramadhan kali ni, bila dia akan puasa separuh hari, umur berapa dia akan berpuasa sampai asar, umur berapa dia akan puasa full mcm org dewasa.. Bagi gambaran jelas kt dia proses belajar puasa ni mcmn supaya dia x terperanjat dan lebih bersedia utk belajar, enjoy the journey..

3. Awal2 tu kalau anak2 3-5 tahun dh boleh ajar konsep berpuasa yg mudah.. Bagi tahu puasa ni sbb kita org islam, sbb nk rasa mcmn hidup org susah, sebab nk sihat.. Jgn pulak bila anak tanya kenapa kena puasa, kita jwb “sbb adek kn dh besar” , sbb “adik kn kuat” .. Salah tu..

IKLAN

4. Boleh seawal umur 3-4 tahun tu ajar puasa, tapi bukan lama2.. Cukup la sekadar delay kan sikit waktu makan dia.. Buat ‘perjanjian’ boleh makan bila jarum panjang tu sampai tegak ke atas.. Dapat setengah jam dia rase dia berpuasa, jadi la.. Declare dlm family yg hari tu dia pn dh puasa kanak2 jugak.. Esok2 mesti dia nk lagi .. Tambah la sikit2 jadi sejam, dua jam, ikut umur..

5. Bila anak2 dh besar sikit dlm 6-7 tahun, boleh perkuatkan konsep puasa kanak2 tu.. Dh boleh mula ajar puasa separuh hari atau sampai azan asar, ikut kemampuan dia.. Berbuka awal tu jgn lebih2 sgt, supaya dia faham yg puasa dia belum sempurna.. Raikan kejayaan dia masa berbuka Sama2 waktu maghrib.. Bagi semangat utk improve esok2..

6. Buat sesi sahur kanak2 iaitu selepas solat subuh.. Nk ajak anak2 kecik ni bangun pkl 4.30 tu mmg susah, lepas tu pkl 8 dia dh bising lapar.. So better kejut dia utk solat subuh, lepas solat tu baru sahur kanak2.. InsyaAllah dia dpt puasa lebih lama.. Kalau start konsep ni seawal 5-6 tahun, InsyaAllah 7-8 tahun dia dh boleh join sahur dn puasa org dewasa..

IKLAN

Yg penting, didik jiwa anak2 kecik utk happy dan suka berpuasa sbg satu ibadah..

Gambar hiasan: Danish pkl 4.30 dh bangun masak sendiri nasi goreng favourite dia utk sahur.. Sejuk perut abi ni mengandung 9 tahun… 

Sumber: Zamani Ngali