Makanan yang berwarna warni memang nampak menyelerakan. Apatah lagi jika dihidang sejuk seperti agar-agar buah ini. Memang tidak sabar untuk dijamah. Jadi ketahui dulu resipi untuk menyediaknnya dan bolehlah dibuat untuk dinikmati bersama seisi keluarga.
“Korang suka buah yang mana?… Cuaca panas-panas dapat makan nie sejuk tekak tau…Resepi kat bawah ye…”
Agar-agar buah @ fruit jelly by Miz’s Shaliza…
Bahan-bahan
Ads
10gm serbuk agar-agar (clear)
200gm gula pasir halus (resepi asal 250gm)
Air 1 liter
Buah strawberi (potong dadu)
Buah kiwi (potong dadu)
Buah manga (potong dadu)
Ads
Cara:-
1.Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar kacau bagi larut.
2.Masak sampai mendidih..Tutup api.
Ads
3.Tuang dalam acuan yang dah berisi buah.
4.Simpan dalam peti sejuk baru keluarkan dari acuan. Siap
Sebut sahaja prosperity burger McDonald’s pasti ramai yang terbayang rasanya yang enak dan menyelerakan. Sekarang ini, di McD tengah rancak jual kan. Tapi kalau anak ramai macam tak cukup pulak kan. Apa kata ibu-ibu cuba buat resepi ini. Saudara Ritzuwan Sydemenerusi Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) berkongsi resepi prosperity burger homemade yang super sedap ala-ala McDonald’s. Jom cuba!
Salam semua. Apa khabar?
Hari ni saya buatkan beef prosperity burger ala ritz the baker. Terinspirasi daripada burger McDonalds tu.
Ada 3 bahagian. Roti burger, patty dan sos lada hitam.
.
Part 1: roti burger
200g tepung protin tinggi (japanese flour)
16g gula
3g garam
4g susu tepung
2g yis
16g shortening
110g air
Cara-cara
1. Masukkan bahan kering dan gaul selama 2
minit (mixer)
2. Masukkan air dan shortening dan uli
sehingga doh elastik
3. Bahagikan doh kepada 6 bahagian dan
bulatkan. Anggaran 60g sebiji
4. Rehatkan doh selama 10 minit
5. Leperkan dan gulung doh dengan kemas
6. Letakkan doh dlm acu dan biarkan doh
kembang sehingga double size. Lebih
kurang 1 jam tempoh proofing
7. Bakar pada suhu 190 darjah celcius selama 13 minit
atau sehingga kuning keemasan
.
.
.
Part 2: patty daging
Saya gunakan burger lembu oblong klasik brand ramly. Mudah dan sedap. Boleh dapatkan di mana-mana pasaraya ataupun ramly halal mart berhampiran
Part 3: sos lada hitam
Ada macam-macam versi sos lada hitam. Yang biasa, saya letakkan beberapa herbs; thyme, oregano, bay leaf dan seangkatan dengannya. Tapi hari ni saya tak gunakan semua tu. ambil apa yg ada shj di dapur.
20g mentega
40g bawang besar (potong kiub)
10g lada hitam
50g tepung gandum
10g chicken powder
50g serbuk perang demi glace ( brand knorr)
150g sos honey hickory bbq sauce (hunt)
800g air
4g garam
20g gula
Cara-cara
1. Panaskan mentega dan tumis bawang
2. Masukkan tepung, chicken powder dan
serbuk stock perang (roux)
3. Masukkan air dan kacau
4. Masukkan sos honey hickory bbq dan lada
hitam (cracked).
5. Perasakan garam dan gula secukupnya.
.
.
.
Penyediaan Prosperity burger
Belah roti burger kepada dua. Masak daging di atas pan dan celup dengan sos lada hitam sebelum diletakkan diatas roti burger. Taburkan bawang holland yang sudah dihiris.
.
.
Selamat mencuba
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jom cuba satu pencuci yang boleh sejukkan tekak anda iaitu Aiskrim Asam Boi Limau Kasturi ini. Tak susah pun nak buat, mudah je.
Sesuai sangat dengan musim sekarang ini yang tidak menentu kan. Lagi-lagi ketika cuaca bertambah panas. Bila dah panas, tekak ni sudah pasti mencari sesuatu yang sejuk sahaja.
RESIPI AISKRIM ASAM BOI LIMAU KASTURI
Bahan-bahan:
2 cawan gula (boleh kurangkan sedikit jumlahnya)
Air 2 liter
2 sudu makan tepung jagung (campur dengan sedikit air dari sukatan 2 liter)
3-4 sudu makan kordial asam masin Double Lion
24-30 biji asam boi
4-5 biji limau kasturi
Sedikit garam
Plastik aiskrim secukupnya
Cara-caranya:
1. Masukkan air, air campuran tepung jagung, gula dan asam boi ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan air menjadi jernih.
2. Masukkan kordial. Rasa terlebih dahulu dan tambah jika perlu. Boleh juga masukkan sedikit garam. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Perahkan jus dari 4 atau 5 limau Kasturi ke dalam bancuhan air asam boi tadi. Kacau.
4. Tapiskan air dan ketepikan asam boi.
5. Masukkan asam boi ke dalam plastik. Jumlahnya dalam 1 biji untuk satu plastik aiskrim.
6. Letak air asam boi. Ikat ketat dan bekukan semalaman sebelum dinikmati.
Dua tahun tak sambut raya dengan meriah, kali ni barulah rasa nikmatnya dengan berjumpa sanak saudara dan rakan-rakan. Bagi yang mahu adakan rumah terbuka, mesti pelbagai menu bermain di minda untuk dihidangkan pada tetamu. Betul tak?
Yang jenis suka masak sendiri tu, tak gemar untuk menempah boleh cuba buat satay sendiri, ikut cara yang diajar oleh Aisyah Mohd Nor ni katanya resipi turun temurun. Barulah puas hidang pada orang ramai nanti hasil air tangan sendiri! Jom cuba.
Resepi satay kebetulan mmg sy meniaga satay resepi ni turun temurun dari arwah tok sampai mak sampai lah ke anak cucunya saja share untuk kawan2 manalah tahu nak berniaga ke nak buat untuk raya nanti ambil lah resepi ni sy halal kan dunia akhirat dh 2 3 org sy ajarkn untk berniaga semoga bermafaat ilmu ni insyallah…
RESIPI SATAY HOMEMADE
Bahan-bahannya:-
Isi dada@peha ayam 10kg
Gula 3kg
Garam 5 sudu jangan membukit ngam2 saja
Aji 2 sudu
Kunyit babas 125g
Bahan-bahan kisar:
Jintan manis biji 20 sudu
Jintan putih biji 10 sudu
Serbuk ketumbar babas 10 sudu
Serai 10 batang
Lengkuas 2 ibu jari
Halia 2 ibu jari
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji
Bahan renjis semasa bakar:
2 sudu susu pekat manis@santan
Air perapan satay
Air masak sikit
Minyak masak
Cara-carannya:-
Potong dadu isi ayam, kulit ayam (celur sekejap)yang dipotong kecil. Masuk semua bahan termasuk bahan kisar dan gaul rata.
Perap selama 2-3 jam. Bila dah siap perap, cucuk pada lidi.
Satukan bahan renjis. Renjis pada satay ketika sedang dibakar. Bau akan jadi harum semerbak.
RESIPI KUAH KACANG
Bahan-bahannya:-
Kacang tanah 3kg
Minyak masak 1kg
Cili kering
Gula 1 kg
Garam
Air perapan satay 5 cawan
Bahan-bahan kisar:
Jintan manis biji 10 sudu
Jintan putih biji 5 sudu
Serbuk ketumbar babas 5 sudu
Serai 5 batang
Lengkuas 1 ibu jari
Halia 1 ibu jari
Bawang putih 1⁄2 labu
Bawang besar 1 biji
Cara-caranya:-
Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan kacang bila minyak dah panas, kacau sekejap jangan sampai hitam. Angkat dan ketepikan.
Kemudian goreng pula cili kering. Angkat dan sejukkan.
Bila kacang dan cili kering dah sejuk, tumbuk atau kisar (campur air) kedua-dua bahan ini. Ketepikan.
Tumis bahan-bahan kisar (serai/lengkuas/bawang putih/merah/halia/jintan manis/putih/ketumbar) dalam kuali dalam minyak sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan kacang dan cili kering yang sudah dikisar tadi. Perasakan dengan gula dan garam. Boleh letak ajinamoto jika suka.
Selamat mencuba!
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.