Cuaca sekarang ni tak menentu, sekejap panas sekejap sejuk. Bila datang cuaca panas ni rasa nak makan benda yang sejuk je… Betul tak?
Haaa yang mana keluarga suka makan pencuci mulut makan agar-agar ke, puding tu boleh lah cuba resepi ni! Mudah je tau… Tak perlu nak letak effort lebih! Tak percaya? Jom tengok bahan dan cara buat kat bawah ni!
Penggunaan sejenis bahan kimia sebagai ubat pencegah haiwan perosak atau juga dikenali sebagai pestisid pada tanaman pastinya digunakan oleh pekebun bagi memastikan hasil tuaian cantik dan segar.
Pun begitu, demi memastikan sayur-sayuran dan buah-buahan yang dimakan oleh keluarga adalah selamat dan tidak membawa kesan kesihatan untuk jangka masa panjang, ada baiknya ibu-ibu ketahui cara betul untuk mencuci sayur dan buah-buah tersebut.
Andai ada yang masih ragu-ragu cara terbaik, boleh ikuti kaedah ini yang dijelaskan oleh Doktor Hafiz Sulaiman untuk manfaat bersama. Jom semak.
TIPS MENCUCI RACUN BUAH DAN SAYURAN
Racun pada buah dan sayuran mungkin membawa kepada kesan kesihatan yang serius terutamanya dalam jangka masa panjang. Berikut merupakan tips yang boleh diambil bagi membuang pestisid pada permukaan:
1) BASUH DAN GOSOK DENGAN AIR
75-80% sisa pestisid boleh dikurangkan dengan membasuh tanaman dan menggosoknya di bawah aliran air sejuk. Menurut kajian lain pula, bukan suhu yang penting, tetapi aktiviti menggosok itu lah yang mengurangkan pestisid. Gunakan sarung tangan plastik dan gosok sekurangnya 30 saat. Pastikan juga menggosok di celahan buah dan sayuran di mana racun serangga ini berkumpul.
2) BASUH DENGAN AIR GARAM
Menurut Centre For Science dan Environment, membasuh menggunakan garam 2% membuang kebanyakan pestisid di permukaan tumbuhan.
3) CUKA PUTIH
Korang nak rendam cuka epal atau cuka kurma pun boleh. Tapi sayur dan buah mungkin jadi gelap menjejaskan rupanya. Cuka putih merupakan pilihan murah dan sesuai.
Cuka membunuh kuman dan juga membuang pestisid.
Caranya: Rendam buah/sayur ke dalam 1 bahagian cuka dan 10 bahagian air selama 30-60 minit.
Cuka putih ada kat tesco: RM12.29 untuk 946ml.
4) LEMON DAN SODIUM BIKARBONAT(tepung penaik)
Lemon dan baking soda ini membunuh kuman dan juga mampu menyahtoksin pestisid. Malah database Cochrane menilai 8 kajian termasuk RCT menunjukkan baking soda ini mampu meneutralkan toksik daripada pestisid.
Caranya: Masukkan satu cawan jus lemon dan dua camca besar baking soda dalam botol spray. Spray makanan dan lap (buah) atau basuh dengan air.
5) AGEN PENGOKSIDA
Agen pengoksidaan seperti Ozon, hidrogen peroksida dan spesis klorin merupakan radikal bebas yang merosakkan struktur racun menjadikannya lebih selamat. Namun begitu, pastikan anda tidak merendam terlampau lama kerana pengoksidaan mungkin merosakkan zat di dalam makanan juga.
Saya syorkan rendam 10 minit sahaja. Ini berbeza mengikut kekuatan dos mesin ozon anda.
5.1) Ozon: Agen pengoksida yang sangat kuat ini meroskkan molekul bahaya di dalam pestisid menjadi lebih selamat dimakan. Di samping sayur dan buah, ia mungkin berkesan juga merosakkan toksin seperti logam berat dan antibiotik yang terkumpul dalam lemak haiwan.
Caranya: Masukkan tiub gas ozon ke dalam air berisi buah/sayur dan rendam selama 10 minit.
Pastikan anda tidak menghidu gas ozon yang terbebas kerana paru-paru sangat sensitif dengan gas ozon. Pendedahan jangka panjang boleh merosakkan paru-paru.
5.2) Hidrogen peroksida: gunakan food grade hidrogen peroksida dan masukkan satu bahagian di dalam 10 bahagian air.
5.3) Spesis klorin : Sodium hypochlorite atau nama manjanya klorox mempunyai kesan pengoksidaan. Ia juga didapati dalam sesetengah setting air kangen.
Namun saya tidak mengesyorkan membasuh menggunakan agen klorin ini kerana kemungkinan kesan gangguan hormon oleh agen klorin yang dianggap xenoestrogen juga oleh sesetengah pengkaji.
6) PEMBERSIH ULTRASONIK
Kajian mendapati pembersih ultrasonic merupakan kaedah paling berkesan membersihkan pestisid berbanding menggunakan ozon, merebus dan membasuh dengan air biasa.
Mana nak dapat mesin ni? Lazada ade bro..kurang RM100 pun ada..
Kaedah di atas hanya berkesan untuk pestisid di permukaan sahaja. Ozon mungkin mampu meresap ke dalam sel tumbuhan dan merosakkan pestisid sistemik namun masih belum ada kajian yang membuktikannya.
Memilih makanan yang disahkan organik merupakan pilih terbaik namun tidak ramai yang mampu dan pengeluarannya juga amat terhad. Diharapkan kaedah di atas ini dapat membantu mengurangkan bebanan toksikan dalam badan yang perlu diproses oleh organ hati kerana pemakanan yang tinggi racun pestisid ini.
Ini merupakan antara pencuci mulut yang menjadi kegemaran ramai.
Untuk minum petang hari ini, apa kata ibu-ibu cuba resipi kek Karamel ini untuk sajian bersama keluarga atau teman-teman.
Cara membuatnya cukup ringkas dengan bahan pun tak banyak dan palingppenting menjimatkan .Tunggu apa lagi, jom cuba petang ni.
Kek Caramel Coklat versi Kedai Eco. Teringinn nak mkn tgk org lain jual Rm35 sbijikk. So kiter cuba buat sndiri dgn bajet xsmpai Rm10. Versi palingg senang. Sy share resepi 👇🏻👇🏻
Mula2 buat gula hangus. Panaskan gula 2Sudu dlm loyang, guna api perlahan.
Campur semua bahan, sy blend je guna blender. Dah siap. Tuangkan ke dlm loyang yg ada gula hangus tadi. Kukus 20minit. Angkat dan sejukkan.
Sediakan lapisan kek coklat.
Yg ni versi derhaka sikit. Sbb malas nak buat kek coklat sndiri. Alang2 dah masuk eco, sy beli je tepung kek coklat segera kt eco . Letak 1plastik tepung je dah ckup utk dpt sbijik kek mcm dlm gmbr.
Cara senang jee ;
1. Masukkan tepung kek
2. Masukkan telur 1biji
3. 5sudu besar minyak masak
4. 3/4 cawan gula
5. 1/2 cawan air
Putar je semua sekali. Dah siap. Tuang dlm loyang yg ada karamel td. Kukus dlm 40-50minit ( sampai kek masak )
Done 😍
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Wabak Covid-19 kian meningkat menyebabkan ibu bapa mula rungsing dengan keselamatan anak-anak. Sehinggakan ada yang mengambil keputusan untuk ‘merehatkan anak di rumah.
Tapi bila anak-anak banyak duduk di rumah, ibu-ibu mula pening kan apa nak disediakan menu sesuai untuk mereka.
Nah, apa kata cuba resipi Apam Susu yang dikongsikan oleh Ana Mariana Ismail ini. Cukup mudah, bahan pun tak banyak dan hasilnya superb. Boleh dibuat minum pagi atau petang hari. Selamat mencuba!
Bismillahirahmanirahim jomm minum petang.Lama x buat apam susu tetiba teringin nk mkn lak so bertukang la ptg ni.Ada yg nk resepi ke?Sila refer step by step kt pic yer.
Bahan-bahan
2cwn tepung gndum+1 sudu kecil baking powde
¾ cwn gula
4 sudu besar ssu pekat
4bji telur
1 sudu besar ovallete
2sudu besar myk masak
esen vanilla & pewarna.
3. Ni sy sj tmbah vanilla powder nk menambah rsa & bau wanginya tu.
4. Bila adunan dh sebati pastu bahagikan kepada bbrpa bekas & masukkan pewarna.
5. Pastu blh la tuang ke dlm loyang yg telah disapu sedikit marjerin.
6. Tuang selang seli smpai hbs pastu buat la corak apa yg u olls suka ok.
7. Hahaha nmpak x tgn x brp nk berseni cmni la jadinya
8. Pastu blh la kukus selama 45mnt @ sehingga masak ok.Periuk kukus tu macam biasa kena panaskan dulu yer.Masa kukus ni klau blh ttup ngn kain supaya wap x menitik atas apam tu.
9. Tarrraa hasilnya selepas kukus 45mnt td
10. Nmpak gebu x?
11. Ni hasil bedah siasat msa tgh panas2 lagi.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
"Saya ingin menegaskan tiada wanita lain dalam hidup saya seperti diperkatakan dan dihebohkan di media sosial sehingga kini."Terkini, Fattah menjelaskan bahawa tiada orang ke...