Menikmati telur itik atau telur ayam yang dimasak gulai lemak diakui memang mempunyai keenakan rasanya yang tersendiri. Pun begitu, untuk memastikan telur yang dimasak cantik bentuknya dan yang penting tidak pecah, bukanlah mudah.

Namun bila anda buat cara yang dikongsikan oleh Chef Shukri, tidak mustahil setiap butir telur yang diganakan akan terlihat sempurna bentuknya.

Nak tahu detail dan apa rahsianya, ini perkongsian ringkas daripadanya.

Hari ni masak Lemak Telur. Telur Itik tak ada. Saya guna telur ayam. Saya nak bagi petua macamana nak masak telur supaya tak pecah bila masak.

Petuanya:

IKLAN

Telur Masak Gulai Lemak, Confirm Elok Bentuknya Bila Masak Guna Petua Ni!

  1. Didihkan air panas.
  2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka.
  3. Bila mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah. Telur tu akan jadi bulat atau bujur.
  4. Lepas sudah masak tapis dan masukkan telur tu dalam kuah kuning yang telah dimasak.

Telur Masak Gulai Lemak, Confirm Elok Bentuknya Bila Masak Guna Petua Ni!

Rancang Aktiviti Cuti Sekolah Anak-Anak Dengan Explore Escape, Petaling Jaya. Banyak aktiviti yang mencabar boleh dilakukan disini. Pasti anak-anak anda teruja untuk mencubanya.

IKLAN

** Tiket Sah digunakan dari 1 Ogos hingga 31 Oktober (3 Bulan)

Telur Masak Gulai Lemak, Confirm Elok Bentuknya Bila Masak Guna Petua Ni!

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Telur Masak Gulai Lemak, Confirm Elok Bentuknya Bila Masak Guna Petua Ni!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI