Ajal maut di tangan Allah. Tak kira usia kita muda atau tua dan kita tetap akan dijemput-Nya.

Begitu juga seorang isteri terpaksa menanggung kesedihan bila suami meninggal. Lebih menyedihkan apabila pasangan pergi secara tiba-tiba.

Namun, untuk menghadapi situasi itu, setiap pasnagan suami isteri perlu tahu tentang uruskan harta dan segala hutang yang ditinggalkan oleh pasangan.

Sebagaimana yang dikongsi oleh Puan Solah Hiyah Mohd Idris ini, moga menjadi panduan bersama. 

Siap sedia tahu maklumat privacy pasangan 

Wanita Ini Kongsi Pengalaman Kehilangan Pasa ngan Dalam Hidupnya

Pengalaman kehilangan ‘my other half’ membuatkan saya ingin berkongsi beberapa perkara sebagai persediaan anda menghadapinya nanti. Sesuatu yang PASTI berlaku. Ianya sama ada kita ditinggalkan atau kita yang mening galkan…

Mesti tahu dan faham bahawa tiada apa milik kita, semuanya pinjaman belaka.

Sentiasa berdoa supaya kita & pasa ngan dianugerahi pengakhiran yang terbaik.

Perlu saling mempercayai pasa ngan kita. Maklumkan kepada pasa ngan password hp, email, myeg & pin no kad-kad ATM dll. Pin No ATM perlu supaya boleh keluarkan duit-duit yang ada. (Walaupun begitu semua duit perlu diagihkan mengikut faraid.)

Sebaik sahaja kita daftar untuk dapatkan sijil kema tian, semua acc akan dibekukan.

Buat salinan ic pasa nngan, sijil kema tian, surat permit pengkebu mian, lapo ran doktor, sijil nikah, surat beranak & ic anak-anak. Dokumen-dokumen ini perlu disahkan. Simpan di dalam satu file beserta salinan original. Bawa file ini bila mbuat semua urusan bkaitan.

IKLAN

Maklumkan kepada pasa ngan semua tanggungan (bil-bila bulanan, kad kredit, pinjaman bank, hutang-hutang dan sebagainya) dan juga semua aset (rumah, tanah, simpanan) yang ada. Ini akan memudahkan banyak urusan untuk uruskan hutang-hutang & harta-harta yang ditinggalkan.

“Kita yang ditinggalkan akan rasa susah, tetapi yang mening gal akan lebih susah jika hutang-hutang dan harta-harta tidak diurus dengan segera.”

Harta arwah

Ajal Maut Di Tangan Tuhan, Ini Kena Tahu Bila Pasangan Meninggal Dunia Supaya Mudah Nak Uruskan. Ajal Maut Di Tangan Tuhan, Ini Kena Tahu Bila Pasangan Meninggal Dunia Supaya Mudah Nak Uruskan.

Jika kita betul-betul sayangkan pasangan kita, 2 perkara ini lah yang perlu kita uruskan sesegera mungkin.

Hubungi bank-bank yang berkaitan supaya outstanding bil tidak dikira faedahnya. Kita juga boleh claim khairat kema tian daripada bank/insurance/socso/epf etc. (Ada time limit utk claim. EPF dalam tempoh 6bln tp Bnk Rakyat dalam masa 3 bulan sahaja. Kalau lewat, hangussss)

IKLAN

Pastikan juga semua acc diatas ada penama supaya boleh terus diuruskan tanpa memerlukan surat urus tadbir. SOCSO ada pencen bulanan untuk waris.

Tahu pasal Iddah

Kepada isteri-isteri, belajar mengenai IDDAH.

Tempoh iddah adalah 4BULAN 10HARI. Bukan 44 hari ye?

Ambil tahu mengenai pengagihan harta. Apa itu FARAID. Perlu tahu siapa yg berhak ke atas harta yang ditinggalkan & berapa banyak yang perlu diagih-agihkan. PENAMA bukanlah bemakna harta ditinggalkan seratus peratus kepada mereka. Penama WAJIB menguruskan pembahagian harta mengikut syariat yang telah ditetapkan. Jangan sampai termakan harta ANAK YATIM!

Jika berkemampuan, mencarumlah dengan mana-mana takaful untuk semua pinjaman bank, diri sendiri dan keluarga. Wang tuntutan takaful boleh mbantu mlangsaikan hutang-hutang, meneruskan kelangsungan hidup serta boleh disedeqahkan/diinfaqkan atas nama pasa ngan.

IKLAN

Money is not everything, but everything needs money

Selain dari di atas, jagalah silaturrahim antara ahli keluarga, ipar duai, sahabat handai, jiran tetangga & sesiapa sahaja. Insyaallah, mereka ini lah yang akan datang membantu bila kita rasa begitu kehilangan, keseorangan & tidak berdaya.

Bersedialah daripada sekarang. Jangan tunggu-tunggu lagi sebab malaikat ma vt boleh datang mjemput kita pada bila-bila masa sahaja. Panggil pasa ngan dan bincangkan perkara ini.

Dengan sedikit pkongsian ini, diharap bila sampai masanya nanti, kita (terutama isteri-isteri) tidak akan hilang punca.

Allahualam.

Sumber: Solah Hiyah Mohd Idris

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Ajal Maut Di Tangan Tuhan, Ini Kena Tahu Bila Pasangan Meninggal Dunia Supaya Mudah Nak Uruskan.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI