Ibu bapa mana yang tak inginkan anak-anaknya yang ditatang bagai minyak yang penuh menempa kejayaan.

Kerana itulah, ada yang sanggup berhabisan menghantar anak ke kelas tambahan, mengupah guru personal dan sebagainya.

Tak kurang juga yang merisik dan meminta ibu bapa lain yang mana anak-anak mereka berjaya untuk berkongsi rahsia petua atau tip bagaimana mendidik anak-anak.

Di Laman media sosial sebelum ini tular perkongsian seorang lelaki yang dikenali sebagai Pengiran M. Nizam Rahman boleh dijadikan tips berguna untuk ibu bapa.

Menerusi perkongsian tersebut, lelaki ini memberitahu petua mudah itu diperoleh dari kakaknya sendiri yang terbukti mempunyai anak-anak yang bijak. Bukan sahaja berjaya dalam akademik tapi juga sering menerima anugerah di sekolah.

Ternyata, kakak beliau hanya mengamalkan satu petua ini sahaja kepada semua anak-anak setiap hari. Tinggal rajin atau tidak je ibu-bapa nak amalkannya.

Jom kita ikuti tips yang dikongsikan seperti di bawah ini. Mana tahu, anak-anak kita juga akan bijak dan berjaya. Tak salah kalau usaha. Moga bermanfaat untuk ibu-bapa di luar sana.


Hajat pada anak…

IKLAN

Aku ada seorang kakak. Akak aku ni biasa-biasa je tapi Alhamdulillah anak-anak dia bijak bijak. Selalu terima anugerah kat sekolah.

Pagi tadi dia reveal satu petua. Sangat simple. Cuma tinggal rajin ke tak rajin je nak buat. Kau malas memang tak kemana laa.

Caranya:

IKLAN

Setiap pagi kau baca ayat ke 82 surah Yaasiiin. “INNAMA AMRUHU IZA ARA DA SHAI AN AYYAQUULALAHU KUN FAYA KUUUN”

*Ni aku galakkan kau baca yang jawi ye. Supaya sebutan tak lari.


Bila sampai part “KUN” (berhenti sekejap dan niatkan dalam hati kau apa sahaja hajat kau untuk anak kau. Nak cerdik ke nak pandai ke nak apa sahaja). Kemudian baru sambung “FAYA KUUN”.

Lepas tu kau tiup la atas ubun-ubun anak kau. Buat setiap pagi. Insya Allah.

Kalau kau rasa tips ni bermanfaat, silakan tekan butang share tu ya. Mudah-mudahan kita sama-sama dapat pahala amal. Aameeen.