Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini memaklumkan bahawa perjalanan rentas negeri akan dibenarkan bermula 10 Jun ini.

Perjalanan rentas negeri ini dibenarkan kecuali di kawasan yang diisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan atau PKPD.

“Jadi, bagi mereka yang ingin menziarahi ibu-bapa yang tinggal berjauhan di negeri lain bolehlah berbuat demikian. Cuma nasihat saya sentiasalah jaga kebersihan diri, pakai pelitup muka apabila berada di tempat awam dan elakkan tempat yang sesak semasa pulang ke kampung.”

IKLAN

Akhirnya.. Rentas Negeri Dibenarkan Mulai 10 Jun Kecuali Di Kawasan PKPD

“Ingat, jika ibu bapa anda adalah warga emas, mereka berada dalam kategori orang yang mudah terdedah kepada jangkitan. Jadi, walaupun kita seronok dapat menziarahi mereka, tanggungjawab utama kita ialah untuk melindungi mereka daripada terkena jangkitan.” kata beliau dalam sidang media hari ini.

IKLAN

Dalam pada itu, beliau juga memaklumkan PKPB yang akan berakhir pada 9 Jun 2020 akan digantikan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan atau PKPP yang akan bermula pada 10 Jun 2020 hingga 31 Ogos 2020.

IKLAN

Akhirnya.. Rentas Negeri Dibenarkan Mulai 10 Jun Kecuali Di Kawasan PKPD

Dalam tempoh PKPP ini, lebih banyak kelonggaran diberikan untuk menjalani aktiviti kehidupan seharian di samping mematuhi SOP secara berterusan.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI