Menu ini popular di kebanyakan kafe hipster. Resipi yang dikatakan berasal dari Sepanyol ini merupakan kudapan ringan untuk minum petang atau waktu bersantai.

Sekali pandang ianya kelihatan seperti cakoi, tetapi ternyata ia tidak serupa. Ada juga menyamakan hidangan ini seperti cream puff kerana bahannya hampir sama tapi jika diperhatikan teknik menyediakannya sedikit berbeza. Jika cream puff dibakar, churros pula digoreng seperti donut.

Untuk ibu-ibu yang tak tahu nak masak apa minum petang nanti, jom cuba resipi ini. Jom semak resipi ini:

BAHAN-BAHAN:

¼ cawan mentega

½ cawan tepung

¼ sudu kecil garam

IKLAN

½ sudu kecil serbuk penaik

2 butir telur

IKLAN

CARA MEMBUAT:

  • Rebuskan ½ cawan air di dalam periuk kecil.
  • Masukkan mentega di dalam air mendidih.
  • Masukkan tepung ke dalam periuk dan gaul sehingga doh menjadi seperti bebola dan tidak melekat kepada tepi periuk.
  • Letakkan doh ke dalam mangkuk pemukul kek.
  • Biarkan doh sejuk seketika.
  • Masukkan garam dan serbuk penaik ke dalam doh dan pukul.
  • Masukkan telur, sebiji demi sebiji ke dalam doh. Pastikan doh dipukul setiap kali telur ditambahkan.
  • Masukkan pastri doh ke dalam bag piping.
  • Tekankan doh ke dalam minyak panas sepanjang 6 inci.
  • Goreng sehingga pastri berwarna keemasan.
  • Taburkan dengan gula sejurus keluar dari minyak.
  • Enak dinikmati dengan sos coklat.