Dalam tahun ini sahaja beberapa kali berita antarabangsa melaporkan tentang dunia akan mengalami kemelesetan ekonomi yang serius pada tahun depan.

Bukan hanya antarabangsa, media tempatan juga ada berkongsi amaran yang diberikan untuk membuka mata masyarakat Malaysia. Tetapi, sejauh mana kita bersedia untuk menghadapi krisis tersebut? Macam mana nak elak dari sebarang masalah kewangan pada tahun hadapan? Ini 3 persediaan yang anda boleh buat yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad.

3 Persediaan Kewangan Tahun Akan Datang

Kita nak buat apa gais?

Dah banyak kali tulis dah, cuma kali ini nak galakkan lakukan 3 perkara ini untuk persiapan tahun depan.

IKLAN

1. Dana kecemasan 12 bulan gaji

Dana Kecemasan jangan 6 bulan gaji lagi, tapi buat lebih 12 bulan gaji. Pandemik sahaja kita hampir 2 tahun. Krisis ekonomi Amerika 2007 sahaja sampai 18 bulan . Maka sediakan lebih kali ini gais.

2. Cipta pendapatan baru

Cipta pendapatan baru melalui ‘gig ekonomi’. Kita belajar dari pandemik lepas ada yang boleh bertahan dengan ekonomi baru ini. Belajar dan cipta pendapatan bukan alasan.

IKLAN

3. Mulakan portfolio pelaburan

Paling asas melabur dalam ASB, saham atau TH. Boleh juga belajar beli hartanah dan sewakan atau kupul emas pelaburan.

Kawan kawan,

Bank Dunia dah sebut banyak kali, ia petanda dan ingatan buat kita. Harga minyak dunia juga sedang naik, minyak di Indonesia dah naik Rp10,000 seliter (RM3). Maka bersedialah kawan kawan

IKLAN

Sumber : Azizul Azli Ahmad

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI