Memulakan sesuatu perkara yang baru kepada anak-anak tentunya memerlukan latihan dan galakan daripada kita sebagai ibu ayah.

Apatah lagi dalam menunaikan ibadah puasa yang memerlukan mereka menahan lapar dan dahaga untuk tempoh masa yang panjang.

Jadi apa kata praktiskan beberapa tip yang dikongsikan Saleha Idris ini.

1. Kebiasaannya dibuat untuk anak usia 5-9 tahun

2. Terangkan kepada anak tentang bulan Ramadan. Bulan Ramadan dah menjelang. Adik cuba puasa ya. Nanti kita tak boleh makan siang selama 30 hari. Beritahu jadual makan akan berubah. Kita makan dua kali sahaja. Sebelum Subuh dan waktu Maghrib.Perlu memberitahu untuk masukkan info di dalam minda  mereka. Terangkan ini Latihan buat mereka. Ajar hormat orang puasa. Makan senyap dan bukan di depan khalayak.

3. Panggil mereka juga bersahur. Semasa sahur kita borak dan berbual. “ Adik puasa ke hari ni, ni adik sahur”. Walaupun mata dia kebil tak apa. Asalkan kita dah masukkan perkataan dalam minda dia.

IKLAN

4. Sebagai ibuayah yang menjadi role model pada anak anak. Anak anak akan perhatikan perbuatan ibuayah.Waktu Ramadan ini mereka akan lihat rutin kita berbeza. Sudah banyak habiskan masa membaca Al-Quran. Waktu tengahari ibu sudah tidak ke dapur tetapi ambil wuduk dan terus membuka AlQuran. Waktu malam dipenuhi dengan solat tarawih dan bermunajat. Anak anak akan tiru perbuatan ini. Percayalah, rumah yang dipenuhi AlQuran dan mengingati Tuhan. Jiwa anak lembut dan mudah dibentuk.

Anak Baru Belajar Puasa, Galakkan Dengan Tips Ni Untuk Membiasakan Mereka!

5. Sediakan makanan bernutrisi.Apa yang dimakan akan menjadi darah daging. Pilih makanan yang beri khasiat dan nutrisi.

Tidak penting penuhkan meja dengan hidangan banyak.
Cukup 1 atau 2 lauk sahaja. Ambil chia seed dapat simpan air dalam tubuh anak. JAdikan mereka tenaga.

IKLAN

Anak Baru Belajar Puasa, Galakkan Dengan Tips Ni Untuk Membiasakan Mereka!

6. Tidur awal dan nyenyak. Selepas tarawih boleh buka AlQuran lagi. Mengaji sebelum tidur. Makanan berkhasiat galakkan tidur dan tenaga baik. Boleh ambil minuman atau makanan seperti pisang, susu, dark Chocolate 70% drink OCOC. Bagus untuk dapat tidur nyenyak.

7. Kurang menonton televisyen dan rancangan yang melalaikan. Jika sebelum ni layan senatron 2 jam. Kurangkan 30 minit. Tanamkan matlamat untuk cuba khatam Quran.

 

IKLAN

8. Jika anak beritahu mereka lapar. Minta mereka tahan sedikit dahulu. Beri masa contoh lagi 10 minit. Jika tidak dapat juga dan melihat anak sudah tidak berdaya. Minta mereka minum air dahulu. Percayalah kelamaan mereka sendiri tidak selesa untuk makan. Kerana dalam kepala mereka sudah dipasak aku berpuasa ni. Untuk permulaan jika mereka tidak biasa.

9. Kurangkan aktiviti bermain yang guna banyak tenaga. Beri mereka rehat dan santai sahaja.

10. Boleh buat visualisasi. Minta anak Tarik nafas tahan dan hembus.
Buat relaksasi. Kemudian minta mereka bayangkan diri kuat semangat dan bertenaga.

11. Beri ganjaran. Setiap hari jika mereka dapat selesaikan puasa. Beri mereka ganjaran intrinsic (pujian dan penghargaan). Beri mereka ganjaran ekstrinsik. (Duit, masakan kegemaran) Ganjaran ekstrinsik adalah diberi pada awal untuk membentuk habitual behavior. Apabila perbuatan itu sudah boleh ditanam teruskan pasak kebaikan dalam minda.

sumber : Saleha Idris 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI