Ketika memilih untuk berdiet, anda sebenarnya harus makan lebih kerap namun dalam kuantiti yang sedikit. Kekerapan ini bagi membolehkan perut sentiasa kenyang dan anda juga tidak menahan lapar.

Tempoh diantara waktu makan utama harus diselang selikan dengan snek ringan tapi berkhasiat. Apa snek yang sesuai untuk anda di antara waktu itu?

Salah satu jenis makanan yang terbaik ialah makanan kering. Walaupun telah mengalami proses pengeringan namun khasiatnya masih tetap tersimpan baik. Lihat sendiri apa kebaikan snek-snek sihat ini jika anda sedang berdiet!

Jangan Biarkan Perut Berlapar, Ambil 10 Snek Ini Untuk Diet Terbaik!

Kismis
Buah anggur yang telah dikeringkan ini merupakan sumber zat besi yang paling baik untuk tubuh. Kandungan seratnya sama ada yang larut ataupun tidak larut dapat membantu sistem penghadaman dan juga mengurangkan kolesterol dalam badan.

Kacang Pistachio
Kacang pistachio ini membekalkan karbohidrat, zat besi, magnesium, potassium, thiamin, vitamin B6, vitamin A dan beta karotena kepada tubuh. Khasiat yang terkandung di dalamnya turut memberikan manfaat pada tubuh di mana ia dapat membantu tubuh mengawal hipertensi dan memperkuatkan daya kekuatan mental untuk mengawal tekanan.

IKLAN

Jangan Biarkan Perut Berlapar, Ambil 10 Snek Ini Untuk Diet Terbaik!

Kacang badam
Kacang badam adalah di antara kekacang yang bertindak sebagai bahan antioksidan. Ia juga kaya dengan kandungan magnesium, fosforus, riboflavin, Vitamin E, phytosterol dan beta-sitosterol.

Kacang hazel
Pengambilan kacang hazel dalam diet anda amat baik bagi membantu kelancaran sistem pencernaan anda. Antara nutrisi yang dibekalkan oleh kacang hazel adalah seperti thiamin, magnesium, beta-sitosterol, dan phytosterol.

IKLAN

Kurma
Kurma ini mengandungi karbohidrat. Tiga biji kurma memberikan anda potassium yang tinggi dan hanya mempunyai 96 kalori.

Aprikot kering
Buah ini mengandungi zat besi, potassium, beta karotena dan serat yang sangat tinggi.

Jangan Biarkan Perut Berlapar, Ambil 10 Snek Ini Untuk Diet Terbaik!

IKLAN

Walnut
Mengandungi magnesium, fosforus, beta karotena, linoleic acid, dan phytosterosis. Kacang walnut dikatakan dapat membantu mengurangkan gejala darah beku selain berperanan dalam mengurangkan rasa kegatalan atau radang pada kulit.

Prun
Ia amat kaya dengan serat, potassium dan antioksida. Lima biji buah prum adalah bersamaan dengan 100 kalori.

Kacang gajus
Ia kaya dengan kandungan protein, karbohidrat, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin K dan phystosterol. Ia bermanfaat sebagai bahan antiseptik iaitu melindungi tubuh dari serangan virus dan kuman.

Kacang Brazil
Kaya dengan khasiat magnesium, fosforus, zat besi, zink, selenium, thiamin, dan Vitamin E. Kacang brazil ini merupakan di antara sumber terbaik bagi penghidap anemia.