Mempelbagaikan menu untuk dinikmati bersama keluarga, selain kita menyajikan hidangan utama seperti nasi dan lauk pauk, akan lebih sempurna jika turut dihidangkan manisan sebagai pencuci mulut.
Jadi apa kata kali ini mencuba rasa resipi chesekut yang dikongsikan oleh Laila Aznam ini. Menyediakannya cukup mudah, tanpa perlu dimasak!
RESEPI CHEESEKUT
Tak perlu oven senang dan sedap .
Bahan-bahan:
500gm cream cheese ( philadelphia atau tatura)
1 tin susu pekat manis
1 kotak kecil fresh milk
1peket biskuit Deluxe Crackers ( apa-apa brand pun boleh )
Nestum
Cara-cara;
1. Masukkan cream cheese ,susu pekat manis dan 4 tbsp fresh milk kedalam mixer putar hingga sebati .
2. Lapik loyang dengan plastic
3. Celup biskut dalam fresh milk ,lepas tu susun dalam loyang untuk buat tapak (lapisan pertama)
* celup sekejap sahaja biskut tu , kalau lama-lama rendam jadi lembik .
4. Tuang adunan cream cheese ke biskut dan ratakan .Taburkan nestum.
Ulang step yang sama sehingga habis atau cukup untuk buat lapisan yang terakhir .
5. Pastikan lapisan terakhir ialah cream cheese, tabur nestum .
6. Dah siap masuk ke peti sejuk bahagian chiller semalam ,esok baru boleh dipotong .
Sedap dimakan sejuk-sejuk.
Sumber: laila aznam
Resipi Asam Gumpal Ini Rasa Lebih lemak, Patutlah Ramai Share, Memang Menjadi!
Kuih asam gumpal merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang lemak manis yang dihasilkan dengan menggunakan sagu mata ikan/ sagu biji dengan inti dan dimasak dalam kuah santan.
Kuih Asam Gumpal ni merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang popular di Pantai Timur.
Nak tahu cara membuatnya ikuti perkongsian ini.
_________________________
Saya dgn ikhlas hati nk bg resipi sagupal Ataupn org panggil Asam gumpal pn ye jgak..
Alhamdulillah.. Hari2 saya buat 20bks untuk jualan.. Ramai yg suka sgt dgn sagupal ni
SAGUPAL
-First sekali basuh #sagu bwah air paip..
Dh siap basuh sagu,, tos dlm penapis dlm sejam.. Bg betul² kering
-bila dh kering sagu td,,masuk kedlm besen,, masak air #panas sampai betul2 gelegak,, curah air panas kedalam sagu yg dh basuh td sedikit demi sedikit,, Jgn byk sgt bbuh air panas.. Nnt Takut lembik plk.. Gaul dgn senduk.. Jgn pakai tangan,, kang melecup tangan kene air panas tu.
-Seterusnya,,, bila sagu dh sebati dgn air panas.. Biarkan sejuk dlm 15 mnit, bg sagu meresap dgn air..
-bila dh l5 minit,, sagu dh sejuk dn air dh meresap dgn sagu.. Boleh isi inti kacang hijau kedlam sagu.. Bulatkan besar mne nk.
-bila dh siap bulat2kan.. Rebus sagu td dlm air yg dh menggelegak masak sampai timbul sagu td.. Agak2 5mnit je,, kalau nk kukus pn boleh,, tp lambat nk kukus2.. Buat yg mudah je,, ,,tp sebelum buat sagu tu.. Kene masak santan sagupal tu dlu.. Nnt dh masak sagu yg rebus td.. Terus je campak kedalam kuah santan td.
KUAH SANTAN
-cara sediakan kuah santan, dengan merah,dan halba dalam 1@2 sudu teh,daun #pandan, #garam dan #gula kedalam #santan.. Bg gelegak.. Masukkan sagu yg dh masak td.
INTI KACANG HIJAU
cara buat #Inti kacang hijau,,
Rebus kacang hijau bg betul empuk.. Dh empuk masukkn #gula agak2 manis yg kwan2 suka.. Daun #pandan jgn lupa ye.. Bg wangi inti kita.#garam Jgn lupa plk ..masak sampai betul2 kering.. Nnt senang nk bulat2 kan.
PERINGATAN
Masa nk bulat2 sagu.. Kene pakai sarung plastik.. Nnt sagu melekat kat tangan.. Mmg susah nk buat kje.. Sapu minyak masak ckit kat glove tu..
ok saya ikhlas bg resipi. In shaa Allah jd..
Doakan saya.. Yg baik2..
Selamat mencuba!
Sumber: قاسه ال جنة
Cupcake Paling Tersedap, Wanita Ni Kongsikan Resipinya. Rugi Tak Cuba!
Buat penggemar cupcake mesti tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba menyediakan resipi nan satu ini.
Apatah lagi menurut Noraini Jaafar, resipi cupcake yang dikongsikan ini adalah diperolehi daripada masterchef terkenal.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan dan bersama kita sediakan untuk dinikmati bersama keluarga.
Assalamualaikum Semua, hari ini merupakan suatu hari yang tersangat sibuk bagiku,sampaikan terpaksa posting hampir ke tengah malam resepi kesayanganku ini. huhuhu
Pernah tak korang mencuba cupcakes yang diketegorikan ‘The Best Ever’ oleh kebanyakan bakers dan juga daripada customer penggemar muffin dan cupcakes???? Pernah merasainya, tak?
Resepi terkenal ini aku dapat resepinya daripada Majalah The Guardian @ Dan Lapard,Selebriti terkenal Australia / Masterchef. Mencuba resipi beliau yang dilabelkan sebagai “the best ever chocolate Cupcakes” oleh kebanyakan baker adalah sesuatu yang sangat luar biasa!
Seriously, waktu pertama kali memakannya Aku dan Suami tersangat terkejut kerana teksturnya sangat light,moist dan sudah semestinyalah rasanya tersangat sedap , permukaannya Crispy(garing) dan amat berlainan sama sekali dengan Cupcakes yang pernah ku rasa seumur hidupku, Aku tak tipu weiiihh. Terus aku jatuh cinta pada cupcakes ini. Malah aku jadikan ia resepi untuk jualan cupcakes flower bouquetku dan juga untuk hantaran. Feedback dari customers selalu 5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Cubalah korang , mesti korang pun akan sangat2 bersetuju dengan pendapat aku . Tak cuba belum tahu, sudah cuba terus jatuh cinta .. hehe
Bahan-bahan:
50g tepung jagung
3 level tbsp serbuk koko
100g gula perang
225ml cold water
75g unsalted butter, cubed
125g dark chocolate, dipotong kecil-kecil
75ml minyak masak
2 tsp vanilla extract
2 telur size A
115g gula caster
125g tepung gandum
2½ tsp baking powder
Buat custard: masukkan tepung jagung, cocoa, choc, gula perang and air dalam periuk dan whisk kan dengan api perlahan hingga menggelegak menjadi pekat dan sebati.
Tutup api dan masukkan butter kedalamnya yang dipukul dengan hand mixer hingga cair dan sebati lalu dimasukkan minyak masak, vanilla dan sebiji telur. Pukul lagi sehingga semua sebati.
Masukkan telur yang terakhir diikuti dengan gula caster dan dipukul hingga pekat dan likat serta sebati.
Ayak tepung dan baking powder dalam mangkuk yang berlainan dikacau sebati dan dimasukkan ke dalam custard , kacau dengan senduk dahulu secara kaup balik kemudian pukul dengan hand mixer hingga sebati.
Masukkan ke dalam paper cup (adunan hanya masuk setengah dari size paper cup) yang diletakkan dalam muffin pan/tray . Panaskan oven pada suhu 180’C/ 350F , 3 minit baru masukkan cupcake untuk dibakar selama lebih kurang 25 minit.
BUTTERCREAM FROSTING
1 cawan(230g) unsalted butter,
3 1/2 cawan(420g) gula halus
1/2 cup (45g) serbuk cocoa
3 Tbsp (45ml) fresh milk
1/4 tsp garam
2 ts vanilla extract
Cara
Dengan mixer, pukul butter pada kelajuan sederhana sehingga creamy dalam 2minit. Masukkan gula halus,cocoa,fresh milk,garam dan vanilla. Pukul selama 30 saat pada kelajuan rendah dan ditukar kepada kelajuan tinggi selama 1minit penuh . Tambah 1/4 lagi gula confectioner/serbuk jika frosting terlalu cair atau 1 tbsp fresh milk jika terlalu pekat adunan.
Kena segera guna untuk buttercream frosting ini atau boleh tahan disimpan dalam peti sejuk selama seminggu.
Cuba la ya, untuk korang juga jatuh cinta kali pertama macam aku
Sumber : Noraini Jaafar via MAHN